22/4/16

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το Κυπριακό

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ
για το Κυπριακό


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα αναφερόμενος στις επικρίσεις που ακούγονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Κασουλίδης είπε: «Ανησυχούν μήπως και γίνει πρόοδος. Καταρχήν το σωστό είναι επιβράδυνση της προόδου και όχι επιβράδυνση μόνο, όπως λένε κάποια κόμματα. Η επιβράδυνση της προόδου συμβαίνει πάντοτε όταν πλησιάζεις προς το τέλος, όπως συμβαίνει τώρα με τα τέσσερα κεφάλαια από τα έξι που είναι ανοικτά για συζήτηση. Επίσης, να αναφέρω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί  μπορούν να είναι ήσυχοι διότι αυτά που συζητούνται τώρα, και η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί, είναι δια της μετατροπής των συναντιλήψεων, για τις οποίες  είναι ήδη ενημερωμένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το βήμα της Βουλής. Αυτές οι συναντιλήψεις έπρεπε να μετατραπούν πάνω σε χαρτί με τις λεπτομέρειές τους,   ως συγκλίσεις. Η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί είναι η μετατροπή γνωστών συναντιλήψεων ως συγκλίσεις».

Εξάλλου, ο κ. Υπουργός πρόσθεσε: «Η δική μου άποψη είναι ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν πρέπει να συγκληθεί προ των εκλογών. Σοφό είναι, να συγκληθεί μετά τις εκλογές για να αποφευχθούν, παρενέργειες, όπως η δημοσιοποίηση εγγράφων, εντός της προεκλογικής περιόδου. Ίσως και ο Πρόεδρος αναμένει ότι για αυτά τα πράγματα θα προβληματιστεί και θα εκδηλώσει τις θέσεις και τις απόψεις του, αν είναι δυνατόν κι αυτός μετά τις εκλογές».

 Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις στο Κυπριακό «κινούνται» μα αργούς ρυθμούς ο   Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Οι τελευταίες δυο συναντήσεις των ηγετών ήταν θετικές, παρήγαγαν δουλειά, επομένως πρέπει να συνηθίσουμε όταν φτάνουμε προς το τέλος μιας   διαπραγμάτευσης ότι πολλά σημαντικά θέματα παίρνουν τον χρόνο τους». Και τόνισε:« Όταν λέω τέλος μια διαπραγμάτευσης, εννοώ στο τέλος από τα τέσσερα κεφάλαια από τα έξι που είναι ανοικτά. Πολύ πιθανόν αυτά τα τέσσερα να μην συμπληρωθούν πλήρως, που νομίζω έτσι θα γίνει, αν δεν ανοίξουν και τα άλλα δυο, τα οποία θεωρώ  ότι πλησιάζει ο καιρός που θα ανοίξουν. Να μείνουν δηλαδή κάποιες πτυχές για μια οριζόντια διαπραγμάτευση στο τέλος –τέλος».

Κληθείς να απαντήσει αν  στο περιουσιακό έχει γίνει πρόοδος  είπε: «Έχει γίνει πρόοδος και στο περιουσιακό και σε πολλά άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μελλοντική ομοσπονδιακή δομή του κράτους. Είναι πολλά τα θέματα και όσο περισσότερο τα συζητάς τόσο περισσότερο ανακαλύπτεις ότι πρέπει να λύσεις κι άλλα. Και αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται τώρα. Εφόσον εγκριθεί από τον λαό η οποιαδήποτε λύση δεν θα πρέπει να υπάρχει πια Κυπριακό πρόβλημα. Και για τα άλλα ζητήματα που μπορεί να βγάλει η ζωή θα πρέπει να προϋπάρχουν οι κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυσή τους».

Αναφορικά με τον σχηματισμό της λεγόμενης νέας κυβέρνησης στα κατεχόμενα και αν έχει επηρεάσει το κλίμα των συνομιλιών ή όχι ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε: «Η δική μας πλευρά, δεν αναμιγνύεται καθόλου στα εσωτερικά της τουρκοκυπριακής κοινότητας και στις διάφορες αλλαγές. Οι τελευταίες συναντήσεις δεν έδειξαν αρνητική επιρροή στις εξελίξεις, αυτό όμως δεν μπορεί να μας εφησυχάζει. Έχουμε ήδη θέσει τα θέματα για τα οποία ανησυχούμε στους συνομιλητές μας και στην επίσημη τουρκοκυπριακή πλευρά αλλά και στους συνομιλητές του ξένου παράγοντα που συνομιλήσαμε πρόσφατα . Τώρα παρακολουθούμε με εγρήγορση. Ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα παραμείνουν απερίσπαστες από τις εσωτερικές εξελίξεις και στα κατεχόμενα, αλλά και στη δική μας προεκλογική περίοδο».  

Αναφερόμενος ο κ. Υπουργός στο ενδεχόμενο πολιτογράφησης εποίκων στα κατεχόμενα, το οποίο έθεσε στη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λόνδίνο, είπε ότι η σχετική αναφορά   έγινε για να προληφθούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις. «Στο παρελθόν είχε ζητηθεί από την Τουρκία η πολιτογράφηση αυτών των εποίκων την οποία ο κ. Ακιντζί είχε αρνηθεί και στη συνέχεια άρχισε η διαμάχη μεταξύ των τουρκοκυπριακών κομμάτων. Τα κόμματα που μπαίνουν σήμερα στην ψευδοκυβέρνηση είναι εκείνα που υποστηρίζουν να προχωρήσουν στην πολιτογράφηση».
 Ερωτηθείς αν αναμένουμε αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες ο κ. Κασουλίδης είπε: «Εμείς δεν δεχόμαστε ότι οι εκλογές παρεμποδίζουν την εντατικοποίηση των συνομιλιών εάν και εφόσον υπάρχει ανάγκη για να εντατικοποιηθούν θα γίνει, αλλά ανεξαρτήτως της ημερομηνίας της 22 ης του Μάη. Είναι η τουρκική πλευρά που αποδίδει την επιβράδυνση της προόδου στις δικές μας εκλογές».

Σχετικά με αναφορές ότι οι συναντήσεις των δυο ηγετών αραίωσαν ο κ. Υπουργός τόνισε:« Δεν αραίωσαν. Απλά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είχε αποφασιστεί να γίνουν εντατικές για μόνο εκείνη την περίοδο. Εξάλλου, μέχρι την 6 η  Μαΐου αν υπολογίσουμε και την προηγούμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας μιλάμε για τρεις   συναντήσεις» και πρόσθεσε: «Κάτι το οποίο χρειάζεται δεν μετριέται ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων   με τις φορές των συναντήσεων. Κάθε συνάντηση θέλει προετοιμασία και μετά κάθε συνάντηση θέλει εντολή προς τους διαπραγματευτές η οποία χρειάζεται επεξεργασία κ.ο.κ. Όταν φτάσουμε στο σημείο που θα έχουν καλύψει όλη την ύλη οι διαπραγματευτές και θα παραμένουν πλέον εντός κειμένων οι διαφορετικές θέσεις τότε θα τις παραλάβουν οι ηγέτες για να τις επιλύσουν».   

---------------------------

ΣΣ/ΕΙ