22/4/16

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη

Δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη


Υπήρξε πρόοδος κατά τις τελευταίες δύο συναντήσεις των ηγετών επί της εργασίας που γίνεται τώρα, δηλαδή της μετατροπής θεμάτων συναντίληψης σε θέματα συγκλίσεων, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου, που αποτελεί δωρεά της Βουλγαρικής Κυβέρνησης, στον προαύλιο χώρο της Υπηρεσίας Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών, και κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει επιβράδυνση της προόδου (σ.σ. στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό), ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι έχει επανειλημμένα σημειωθεί ότι «υπήρξε τους τελευταίους μήνες επιβράδυνση στην πρόοδο που παρατηρείται. Δεν είναι κάτι παράξενο. Η σημαντική πρόοδος έγινε στην αρχή, τώρα όσο πλησιάζουμε προς το τέρμα των διαφόρων κεφαλαίων, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, διότι εκείνα που παραμένουν να λυθούν είναι τα πιο ακανθώδη.

Όπως ακούσατε, επίσης, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις τελευταίες δύο συναντήσεις υπήρξε πρόοδος. Πρόοδος επί της εργασίας που γίνεται τώρα, δηλαδή της μετατροπής θεμάτων συναντίληψης σε θέματα συγκλίσεων. Είναι για αυτό που εξήγησα ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο που να επιβάλλει σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου τώρα, μέσα σε προεκλογική περίοδο, διότι οι συναντιλήψεις τουλάχιστον ήταν γνωστές και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις περισσότερες τις έχει πει στην ομιλία του στην Βουλή».

Ερωτηθείς εάν η μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου υπονοεί ότι θεωρούμε πως οι εκλογές επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τις επηρεάζουν οι επίσημες διαρροές, η παραβίαση της εμπιστευτικότητας των εγγράφων. Αυτά είναι τα θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις και αυτά, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ας ελπίσουμε ότι θα τα περιφρουρήσουμε».


Σε ερώτηση εάν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις από τις διαρροές και κληθείς να εξηγήσει με ποιόν τρόπο, ο κ. Κασουλίδης είπε: «Ναι, έχουν επηρεαστεί. Για παράδειγμα, καθυστερεί η συζήτηση του εδαφικού, διότι η τουρκική πλευρά φοβάται τις διαρροές επί του εδαφικού».

Κληθείς να αναφερθεί στις πρωινές του δηλώσεις ότι ίσως βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ξεκινήσει και η συζήτηση των άλλων δύο κεφαλαίων, του εδαφικού και της ασφάλειας και αν αυτό αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο με βάση τη ροή των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι δεν υπάρχει ένδειξη για το πότε θα αρχίσει η συζήτηση για τα δύο κεφάλαια, «αλλά τα τέσσερα κεφάλαια που είναι ανοικτά δεν θα κλείσουν πλήρως. Θα κλείσουν στον βαθμό που μπορούν να κλείσουν για να παραμείνουν κάποια που θα συζητηθούν σε οριζόντια βάση μαζί με τα άλλα δύο, δηλαδή του εδαφικού και της ασφάλειας».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία για το θέμα των μαζικών πολιτογραφήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι «έχουμε μια πάγια αρχή, διότι δηλώσεις γίνονται πολλές, ακούγονται διάφορες εκδηλώσεις προθέσεων, όμως εκείνο που μετρά για μας είναι εκείνο που παρουσιάζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάτι τέτοιο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση αναφορικά με το πώς αντιδρά ο κ. Ακιντζί, και ερωτηθείς εάν τίθεται ενδεχόμενο να επηρεαστούν πολύ σοβαρά οι συνομιλίες εάν υπάρξει αυτή η προώθηση, ο κ. Υπουργός τόνισε: «Νομίζω ότι είναι κατανοητό. Όταν έχεις μια αρχή, βάσει της οποίας έχεις συμφωνήσει και αυτή παραβιάζεται, είναι κατανοητό ότι αυτή θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα. Πώς το βλέπει ο κ. Ακιντζί, νομίζω δεν νομιμοποιούμαι εγώ να απαντήσω εκ μέρους του».

Κληθείς να σχολιάσει εάν οι πολιτικές ανακατατάξεις στα κατεχόμενα θα επιδράσουν αρνητικά στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων εκ μέρους του κ. Ακιντζί, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ελπίδα να μην γίνει αυτό, σημειώνοντας ότι, επί του παρόντος, μόνο αυτό μπορούμε να ευχηθούμε.