22/4/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών στα αποκαλυπτήρια γλυπτού, δωρεάς της Βουλγαρικής Κυβέρνησης

Χαιρετισμός του Υπουργού Εξωτερικών στα αποκαλυπτήρια γλυπτού,
δωρεάς της Βουλγαρικής Κυβέρνησης


Κύριε Υπουργέ,
Αγαπητέ Πρέσβη,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είναι με ιδιαίτερη τιμή και ευχαρίστησή που καλωσορίζω τον φίλτατο Υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας κ. Vezhdi Rashidov στην Κύπρο. Η επίσκεψη του Υπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξαίρετης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Η συνεργασία αυτή και οι εγκάρδιοι δεσμοί που μας συνδέουν, επαναβεβαιώθηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Σόφια, τέλη Φεβρουαρίου.

Φέτος γιορτάζουμε την 56η επέτειο από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Βουλγαρία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς βεβαίως και ότι η Βουλγαρία υπήρξε πάντοτε σταθερός υποστηρικτής των προσπαθειών μας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που θα τερματίζει την παράνομη στρατιωτική κατοχή και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό της.

Οι πολυδιάστατοι δεσμοί μας εκτείνονται πολύ πέραν του πολιτικού και οικονομικού τομέα, αφού ιστορικά οι λαοί μας συνδέονται τόσο μέσω της εκπαίδευσης, αλλά και του πολιτισμού.

Η πολιτισμική συνύπαρξη Βουλγαρίας και Κύπρου χρονολογείται από τις αρχές του 19 ου αιώνα, όταν Βούλγαροι επαναστάτες που πολεμούσαν τους Οθωμανούς αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στην Λευκωσία και, έκτοτε, έχει εξελιχθεί σε μια βαθειά φιλία μεταξύ των δύο λαών μας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 56 χρόνων, χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές έχουν αποφοιτήσει από τα βουλγαρικά πανεπιστήμια, ενώ εκατοντάδες φοιτητές της Βουλγαρίας επέλεξαν την Κύπρο για μεταπτυχιακές σπουδές. Την ίδια στιγμή, πάνω από 30.000 Βούλγαροι ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον πολιτισμικό ιστό της κυπριακής κοινωνίας.

Η συνεργασία μας σήμερα επεκτείνεται και στην προστασία των πολύτιμων πολιτιστικών αγαθών μας, με τη συνομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας για την καταπολέμηση της παράνομης εξαγωγής τους, μεταξύ του Υπουργού Πολιτισμού της Βουλγαρίας και του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου.

Είναι σε αυτό το πνεύμα που, με ιδιαίτερη τιμή, φιλοξενούμε το έργο τέχνης του πολυβραβευμένου καλλιτέχνη και φίλου Υπουργού κ. Rashidov , τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για τη ευγενική προσφορά του, καθώς βεβαίως και την Κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

Αγαπητοί φίλοι,

Η φιλοξενία αυτού του έργου τέχνης από την Βουλγαρία στον χώρο του Υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί ένα μικρό σύμβολο των πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών που μας συνδέουν, αλλά και μια υπενθύμιση για την ανάγκη συνεχούς προσπάθειας περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων τόσο μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, αλλά και των λαών μας.

______________