22/4/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού σε συναυλία

για τα 10χρονα του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας, χθες


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στην συναυλία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 10χρονα του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας. Το αποψινό «Πανόραμα Ελληνικού Τραγουδιού» συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση, οι μαθητές και οι απόφοιτοι του Μουσικού Λυκείου και η Σχολική Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας.

Τη συλλογική και αξιέπαινη προσπάθεια των συντελεστών αυτής της διοργάνωσης τιμά με την παρουσία και τη φιλική του συμμετοχή ο καταξιωμένος έλληνας καλλιτέχνης Γιάννης Κότσιρας, γεγονός που  αποτελεί άλλη μια ένδειξη της ποιότητας, του υψηλού επιπέδου μουσικής παιδείας και της πολύπλευρης προσφοράς που παρέχει ο θεσμός του Μουσικού Σχολείου.  

Το 2006, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχώρησε στη λειτουργία Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας και Λεμεσού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ταλαντούχους και χαρισματικούς νέους να ακολουθήσουν εξειδικευμένη μουσική εκπαίδευση, χωρίς όμως να υστερούν σε γενική παιδεία . Το εγχείρημα αυτό έθετε ως στόχο τη συμπόρευση της χώρας μας με τα πολιτισμικά και μουσικά δρώμενα της Ευρώπης. Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο θεσμός επεκτάθηκε στις επαρχίες της Λάρνακας, της ελεύθερης Αμμοχώστου και της Πάφου.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά τη λειτουργία του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας, τα παραγωγικά αποτελέσματά του έχουν ήδη γράψει ιστορία. Οι εκδηλώσεις του πάντα εντυπωσιάζουν το κοινό και εμπλουτίζουν με τρόπο βιωματικό τις εμπειρίες των μαθητών του.

Αναγνωρίζοντας το αξιόλογο έργο που επιτελούν τα Μουσικά Σχολεία, καθώς και τη συμβολή τους στην αναβάθμιση της Παιδείας και του Πολιτισμού στην πατρίδα μας, το ΥΠΠ προχώρησε από φέτος στη δημιουργία και Μουσικών Γυμνασίων στη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Το εγχείρημα αυτό επεκτείνεται από την επόμενη σχολική χρονιά σε Λευκωσία και Πάφο. Πρόσφατα, μάλιστα παραλάβαμε τα συμπεράσματα και τις εισηγήσεις δυο εμπεριστατωμένων αξιολογήσεων, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο μας, μέσα από τις οποίες τεκμηριώνεται το σημαντικό έργο που επιτελούν τόσο τα Μουσικά Σχολεία όσο και τα άλλα Μουσικά Προγράμματα. Αυτή την περίοδο μελετούμε τις εισηγήσεις που έχουν υποβληθεί ώστε να προχωρήσουμε σε περεταίρω αναβάθμιση των θεσμών αυτών.

Συγχαίρω τη Σχολική Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, που έμπρακτα στηρίζει τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω επίσης στη Διεύθυνση, το προσωπικό, και τους μαθητές του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας, που με την αφοσίωση και τη μεθοδευμένη δουλεία τους δικαιώνουν όλα αυτά τα χρόνια την ύπαρξη του θεσμού. Θερμές ευχαριστίες στους αποφοίτους του Μουσικού Λυκείου και στον εκλεκτό ερμηνευτή Γιάννη Κότσιρα   για τη φιλική τους συμμετοχή.

Εύχομαι σε όλους ένα ευχάριστο μουσικό βράδυ. Καλή σας ακρόαση!