8/4/16

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: ΦΑΝΕΡΗ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: ΦΑΝΕΡΗ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Η χθεσινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη για την Οικονομία απέδειξε ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να αναλύσει ορθά τις συνισταμένες της πραγματικής Οικονομίας και δεν βαδίζει πάνω σε συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης.

Μιλά για ανάπτυξη της τάξης του 1,6%, αλλά ξεχνά ότι ο αποπληθωρισμός είναι στο ίδιο ποσοστό, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε επίπεδο ύφεσης.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έγινε βήμα σταθεροποίησης της Οικονομίας, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό και η πραγματική εικόνα παραμένει αποκαρδιωτική:
  1. Η ανεργία διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν έχουν δημιουργηθεί πραγματικές θέσεις εργασίας, αλλά θέσεις με μισθούς πείνας.
  2. Ο τραπεζικός τομέας που ήταν βασικός πυλώνας της οικονομίας έχει συρρικνωθεί.
  3. Χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
  4. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί επικίνδυνα.
  5. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει εξαθλιωθεί και ζει κάτω από το όριο της φτώχιας.
  6. Πολλές οικογένειες σιτίζονται από κοινωνικά παντοπωλεία.
  7. Πολλοί πτυχιούχοι επιστήμονες είτε ξενιτεύτηκαν είτε δεν επιστρέφουν στην Κύπρο.
  8. Η αγοραστική δύναμη των πολιτών να έχει μειωθεί δραστικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απάντησε σε σειρά ζητημάτων:

    1. Γιατί εφάρμοσε τους όρους του μνημονίου για τις τράπεζες αλλά όχι για το ΓΕΣΥ που θα μπορούσε να αποτελέσει και πυλώνα ανάπτυξης; Γιατί δεν προωθήθηκε η νομοθεσία για την τη προώθηση της συνεργασία Κρατικού-Ιδιωτικού τομέα, του γνωστού PPP;


    1. Πού πήγαν τα 1,2 εκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων, όπως του προγράμματος Ντράγκι; Ποιοι πήραν αυτά τα λεφτά και πόσοι από αυτούς ανήκουν στην τάξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών;




    1. Γιατί δεν προχωρά σε ενέργειες για την ταχύτερη εκμετάλλευση της ΑΟΖ και την εξόρυξη του Φυσικού Αερίου; Μήπως αναμένει να κατατεθεί σχέδιο λύσης του Κυπριακού για να υπάρξει πραγματική κινητοποίηση;

Η έλλειψη οράματος και μοντέλου ανάπτυξης είναι σαφής και ενδεχομένως αυτό είναι συνυφασμένο με τις προθέσεις για την άμεση και όποια λύση του Κυπριακού.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΙΝΗΜΑ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»