8/4/16

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για τη συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας

Δηλώσεις Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ
 για τη συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή « Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη T ύπου που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν υπάρχει πρόθεση να γίνουν αλλαγές στο πώς προβάλλονται οι συνεντεύξεις T ύπου είπε: «η εισαγωγή του Προέδρου ήταν αναγκαία για να παρουσιάσει την κατάσταση πραγμάτων τα τελευταία τρία χρόνια. Θυμίζω σε όλους ότι δεν ήταν μια κανονική τριετία. Όλοι θυμάστε τι κλήθηκε να διαχειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πόσα πολλά έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια στον τομέα της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του κράτους και του χρηματοπιστωτικού τομέα και κατ’ επέκταση πώς μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες καταφέραμε με τη   συλλογική προσπάθεια να βγούμε από το μνημόνιο. Ήταν γι’ αυτόν το λόγο που η επίκληση αριθμών, δεικτών και το πόσο έχουν αλλάξει μέσα σε αυτή την τριετία ήταν κάτι αναγκαίο. Οφείλω όμως να παρατηρήσω ότι ενδεχομένως να σκεφτούμε ένα διαφορετικό τρόπο με τη συμμετοχή λιγότερων δημοσιογράφων ή πιο εξειδικευμένων δημοσιογράφων ανάλογα και με το θέμα της συνέντευξης τύπου έτσι ώστε να γίνεται και ένας πιο παραγωγικός διάλογος. Εκείνο που μπορώ να αναφέρω αυτή τη στιγμή είναι ότι σίγουρα είναι κάτι που θα μας προβληματίσει και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια. Ακολουθήσαμε την πεπατημένη, αυτό που γινόταν πάντοτε με τους Προέδρους της Δημοκρατίας, αλλά είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και να δούμε ποιά θα είναι η καλύτερη μορφή για αυτές τις συνεντεύξεις Τύπου έτσι ώστε να βγαίνουν μέσα από τις ερωτήσεις, που είναι το κύριο μέρος των συνεντεύξεων, εκείνα τα στοιχεία, εκείνα τα δεδομένα που θα ενδιαφέρουν και τον κυπριακό λαό».

 Ο κ. Χριστοδουλίδης επίσης πρόσθεσε: «Να αναφέρω ότι οι αριθμοί και οι δείκτες αντικατοπτρίζουν συγκεκριμένες πτυχές που αφορούν τον άνθρωπο, αφορούν τον καθένα από εμάς και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, για παράδειγμα πώς ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης και που έχει φτάσει σήμερα. Είναι πολύ σημαντικά στοιχεία αλλά στη διάσκεψη τύπου οι ερωταπαντήσεις είναι το κυρίως μέρος. Η εισαγωγική παρέμβαση γίνεται για να θέσει το γενικότερο πλαίσιο των ερωτήσεων και γενικότερα της δημοσιογραφικής διάσκεψης».  

Κληθείς να απαντήσει αν η επόμενη συνέντευξη τύπου θα είναι διαφοροποιημένη είπε: «Θα γίνει ανακοίνωση για όλα τα υπόλοιπα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Απριλίου. Έχω δει σήμερα ότι στις 14 Απριλίου είναι η τελευταία συνάντηση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων πριν τις εκλογές. Πρόκειται για μια ολοήμερη συνάντηση, άρα θα πρέπει να δούμε πως αυτό το γεγονός μαζί με τη συνέντευξη τύπου του Προέδρου δεν γίνονται την ίδια στιγμή και ενδεχομένως να αλλάξει ημερομηνία, αλλά γενικότερα επαναλαμβάνω μας προβληματίζει και το γενικότερο στήσιμο της συνέντευξης τύπου και είναι κάτι που θα δούμε και τις επόμενες ημέρες. Θα προχωρήσουμε σε   συγκεκριμένες αλλαγές, έτσι ώστε να καταστήσουν μια συνέντευξη Τύπου πιο παραγωγική».

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου για το ότι δεν προέκυψε κάποια είδηση από την συνέντευξη τύπου και ότι επρόκειτο για διαπιστώσεις παρά ειδήσεις, ο κ. Εκπρόσωπος εξήγησε: «Το γεγονός ότι μετά από τρία χρόνια βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι από μόνο του ένα πολύ σημαντικό γεγονός και μια σημαντικότατη είδηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αναμενόταν να αξιοποιήσει τη συνέντευξη τύπου για να προχωρήσει σε εξαγγελίες. Δυο από τα βασικά μηνύματα που έστειλε χθες το βράδυ μέσα από τη διάσκεψη τύπου ήταν ότι με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και κύριο μέλημα του λαού θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε σε συνθήκες του Μαρτίου του 2013. Το δεύτερο σημείο που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι φτάσαμε στην κατάσταση αυτή λόγω σφαλμάτων, παραλείψεων και διαχρονικών παθογενειών του συστήματος   και δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ ή να προχωρήσουμε σε τέτοιες ενέργειες που θα υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε αυτές τις καταστάσεις. Άρα το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν πολύ απλό και πολύ σημαντικό χωρίς πανηγυρισμούς ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων. Να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια και την ίδια στιγμή, αντιλαμβάνεστε, ότι μια Κυβέρνηση κρίνεται συνολικά σε μια πενταετία, δεν κρίνεται στα τρία χρόνια διακυβέρνησης. Έχουν τεθεί οι βάσεις με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Προέδρου και την αποκατάσταση αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Υπάρχουν πλέον πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα, πολύ συγκεκριμένες εξελίξεις οι οποίες μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε, μας δείχνουν ότι η συλλογική προσπάθεια που έγινε έφερε αποτελέσματα και μπορώ να σας πω ότι τα παραδείγματα που έχουμε δεν περιορίζονται στον οικονομικό τομέα αλλά επεκτείνονται και στον πολιτικό τομέα και απλά αναφέρομαι στα πρόσφατα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς για την κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα μέσω ανακοίνωσης του ΑΚΕΛ που ανέγραφε ότι «ο κόσμος υποφέρει και πονάει και εσείς τα ίδια παραμύθια» ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε: «Αυτό λεγόταν από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συνέντευξη τύπου του Προέδρου και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Εσείς αναμένατε να έβγαινε ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ που να χαιρέτιζε τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας; Εγώ προσωπικά δεν ανέμενα. Κανείς δεν πίστευε ότι, με την κατάσταση πραγμάτων που ανέλαβε να διαχειριστεί αυτή η Κυβέρνηση, τρία χρόνια μετά θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Επαναλαμβάνω ότι είναι απόλυτα κατανοητό ότι η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ θα ήταν σε αυτό το πλαίσιο και δεν θα χαιρέτιζε τις προσπάθειες σε καμία περίπτωση».

Σχετικά με το πλάνο ανάπτυξης της Κυβέρνησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση πάνω σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο για την ανάπτυξη. Να σας θυμίσω ότι για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για σχεδιασμό και ανάπτυξη, έπρεπε πρώτα να γίνει η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Πώς μπορείς χωρίς να διορθώσεις αυτά τα δυο να μιλήσεις για ανάπτυξη; Άρα προχωρήσαμε σε αυτά τα δυο που ήταν τα βασικά και συνεχίζουμε μέσα από πολύ συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δράσεις, ενισχύοντας την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας, συνεχίζοντας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, που είναι λέξεις-κλειδιά στον τομέα της οικονομίας, και να εργαστούμε προς τον τομέα της ανάπτυξης.   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες βράδυ αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν τον τομέα της ανάπτυξης και τον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και εμείς είμαστε σίγουροι ότι   θα φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και μέσα από αυτές τις εξελίξεις θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι το θέμα της ανεργίας. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες δεν δίστασε να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν παρουσίασε μια ωραιοποιημένη κατάσταση πραγμάτων, δεν θριαμβολόγησε, δεν πανηγύρισε, αντίθετα, επαναλαμβάνω, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ανέδειξε και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν αλλά και την ανάγκη όπως αυτή η συλλογική προσπάθεια συνεχιστεί».

Ερωτηθείς για το θέμα των εκτάκτων και αν πρόκειται να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Ναι, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες δημόσια το έχει αναφέρει ότι θα περάσει με στόχο να ψηφιστεί στην τελευταία συνάντηση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπρόσωπων. Θεωρούμε ότι συμφωνούμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αντικείμενο συζήτησης, άρα θεωρούμε ότι πριν το κλείσιμο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις βουλευτικές εκλογές να προχωρήσουμε με το συγκεκριμένο θέμα».

Αναφορικά με το θέμα για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων και την επιστολή του Προέδρου της Βουλής που υπάρχει στο Προεδρικό για να γίνει συνάντηση και με τα μέλη της Επιτροπής Εργασίας για να βρεθεί  μια λύση είπε: «Υπάρχει όντως επιστολή. Υπάρχει επιστολή και από κάποιους επαγγελματικούς συνδέσμους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρωτήθηκε χθες το βράδυ και είναι κάτι που θα απασχολήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτή την εβδομάδα».

Σε ερώτηση για τη ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες ανέφερε: «Και σε αυτό το θέμα υπάρχει μια προηγούμενη κατανόηση που υπήρχε από το 2004 για το συγκεκριμένο θέμα και όλα αυτά θεωρούμε ότι με τη συνεργασία και της Βουλής και των πολιτικών ομάδων μπορούν να βρεθούν εκείνες οι λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν γενικότερα να συνεχιστεί η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Σχετικά με την ποινικοποίηση της απεργίας, ο κ. Εκπρόσωπος τόνισε ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι απόλυτα σεβαστό και κανείς, μα κάνεις, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Αυτό είναι δεδομένο, κι αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι μέσα από τον διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και με τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα βρεθεί εκείνη η χρυσή τομή που από την μια θα είναι απόλυτο σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία και από την άλλη να μην δημιουργούνται σε καμία απολύτως περίπτωση συνθήκες παράλυσης στις ουσιώδεις υπηρεσίες του κράτους».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι και τα ωράρια και οι απεργίες βρίσκονται σε μια προσπάθεια συναίνεσης και συνεννόησης και χαρακτηριστικά ανέφερε πως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι τελευταίες πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έφεραν αποτελέσματα.