10/3/16

Δηλώσεις του Στέφανου Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Δηλώσεις του Στέφανου Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

για το θέμα της δημοσιοποίησης πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου


Το ΑΚΕΛ έχει τη διαχρονική θέση ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να ενημερώνονται και να διαβουλεύονται με τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις διαπραγματεύσεις και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Το ΑΚΕΛ έχει επίσης τη διαχρονική θέση ότι η κοινωνία πρέπει να ενημερώνεται, οργανωμένα, συγκροτημένα και υπεύθυνα, για το Κυπριακό και τις εξελίξεις γύρω από το θέμα. 
Επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια η ενημέρωση και η διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις ήταν συνεχής. Στις πολιτικές δυνάμεις δίνονταν όλα τα έγγραφα. Θυμίζουμε δε ότι από μέρους της τότε προεδρίας επιχειρήθηκε για πρώτη φορά με οργανωμένο τρόπο να ενημερωθεί η κοινωνία για την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση και τη μήνη διάφορων πολιτικών δυνάμεων.
Σημειώνουμε όμως ότι ένα είναι η ενημέρωση και η διαβούλευση και άλλο είναι η διαρροή εγγράφων και δημοσιοποίηση πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου. Αυτή η πρακτική, που δυστυχώς χρονολογείται, ακυρώνει το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου και πλήττει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και τις διαπραγματεύσεις. Δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση και διάφοροι προβληματισμοί, προτάσεις και τακτικές της ελληνοκυπριακής πλευράς να βγαίνουν στον αέρα.
Οι διαρροές και η δημοσιοποίηση εγγράφων ποσώς δεν συνεισφέρει στην ενημέρωση της κοινωνίας, αφού αυτές οι πρακτικές προκαλούν έντονες αντιπαραθέσεις και διαξιφισμούς στο εσωτερικό μέτωπο, οι οποίες συγχύζουν και απογοητεύουν τους πολίτες.
Επαναλαμβάνουμε ότι η κοινωνία μπορεί και πρέπει να ενημερώνεται με ένα συγκροτημένο και υπεύθυνο τρόπο έτσι ώστε να έχει την πραγματική εικόνα της όλης προσπάθειας και όχι μια στρεβλή και λανθασμένη.   
10/03/2016