30/3/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε επίσημο δείπνο
προς τιμή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε απόψε επίσημο δείπνο προς τιμή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς.

Μιλώντας στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη σημερινή συνάντηση του με τον κ. Σουλτς «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα επανενώσει την Κύπρο και το λαό της σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Έχουμε επίσης συμφωνήσει ότι το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι η λύση θα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων».

Πρόσθεσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ως ένα από τους κύριους σκοπούς της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία του Προέδρου Σουλτς στην Κύπρο, σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι στις διαπραγματεύσεις, είναι εξαιρετικά σημαντική».

Ανέφερε ακόμη ότι φέτος, η Κύπρος γιορτάζει 12 χρόνια από την ένταξη της στην ΕΕ κάτι που αποτελεί το πλέον σημαντικό επίτευγμα της από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι «σήμερα, μπορούμε με περηφάνια και σιγουριά να δηλώσουμε ότι η κυπριακή οικονομ ία βαίνει προς ανάκαμψη γρηγορότερα από ό,τι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να προβλέψει. Έχουμε δείξει στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι Κύπριοι μετατρέπουν τις οικονομικές προκλήσεις σε ευκαιρία, ένα επίτευγμα που πετύχαμε με όραμα, ενδελεχή σχεδιασμό και σύνεση».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι, σήμερα η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο μεγάλες κρίσης: Τη μάστιγα της τρομοκρατίας και τη μαζική μεταναστευτική ροή, και πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να λειτουργήσει αν όλα τα κράτη μέλη εμμείνουν σε αυτή την αλληλεγγύη και υπερασπιστούν τις αξίες και τα επιτεύγματα μας».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Σουλτς για το προσωπικό του ενδιαφέρον και την έντονη στήριξη του στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σουλτς είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος «είναι πολίτης μιας χώρας που είχε το προνόμιο να επανενωθεί μετά από 40 χρόνια διαίρεσης, σε καιρό που κανείς δεν ανέμενε ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν».

Πρόσθεσε ότι πέρασαν 25 χρόνια από την επανένωση της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν είναι αδύνατο. Όλα είναι δυνατά. Τίποτα δεν είναι εύκολο, όλα είναι δύσκολα».

Υπογράμμισε, επίσης, πως «δεν είναι μόνο βαθιά μου πεποίθηση ότι όλα είναι πιθανά, αλλά είναι μια ιστορική εμπειρία. Μπορεί κάτι να κρατήσει για αρκετό καιρό, αλλά αργά ή γρήγορα δεν μπορείς να στραφείς εναντίον της Ιστορίας και, συνεπώς, είμαι αισιόδοξος ότι κάποια μέρα, ελπίζω σύντομα, η χώρα σας θα είναι μια επανενωμένη χώρα».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε επίσης ότι μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με πολιτικά κόμματα από τις δύο κοινότητες έχει την αίσθηση πως «τίποτα δεν είναι εύκολο, όλα είναι δύσκολα. Αλλά παρόλα αυτά επιμένω ότι όλα είναι δυνατά».

Πρόσθεσε ότι «το νησί σας βρίσκεται εν μέσω μιας πολύ ταραχώδους περιοχής. Μια διαρκής σταθερότητα στη χώρα σας αποτελεί τεράστια συνεισφορά στην ασφάλεια για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο».

Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να εκφράσει «εκ μέρους των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλήρη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη προς τη χώρα σας».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι «σήμερα έγινα μάρτυρας της πολύ αποτελεσματικής διαχείρισης σας κ. Πρόεδρε, αναφορικά με το θέμα της αεροπειρατείας. Είμαστε ευγνώμονες που όλα τέλειωσαν με τον τρόπο που τέλειωσαν».