9/3/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή στη θεατρική παράσταση «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας κ. Κ. Καδή
στη θεατρική παράσταση «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την αποψινή παράσταση «Οι Άθλιοι» του Βίκτωρος Ουγκώ, που ανεβάζει το Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, στ o πλαίσιο των 27ων Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου.

Η μεγάλη συμμετοχή στους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου, που συνδιοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας και   Πολιτισμού και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, αποδεικνύει τη μεγάλη αγάπη των εκπαιδευτικών και των μαθητών για τη Θεατρική Τέχνη.

Το θέατρο αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της γενικής παιδείας των μαθητών, παρέχοντάς τους ευκαιρίες να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες ζωής. Με τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του θεάτρου οι μαθητές αναπτύσσουν τα χαρακτηριστικά της διά βίου μάθησης, διερευνούν συμπεριφορές, στάσεις και αξίες, εργάζονται ομαδικά και μαθαίνουν να λειτουργούν συλλογικά.

Η παιδαγωγική αξία του Θεάτρου ως μορφή τέχνης που αγκαλιάζει όλες τις υπόλοιπες τέχνες είναι αδιαμφισβήτητη. Μορφώνει, ψυχαγωγεί, διαμορφώνει κώδικες επικοινωνίας με τον κόσμο των τεχνών και βοηθά τον άνθρωπο να διαμορφώσει την πολιτισμική του ταυτότητα.

Απόψε θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε δραματοποιημένο- από τη θεατρική ομάδα του Λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης - ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 19ου αιώνα, ένα έργο παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς. Ένα μυθιστόρημα με διαχρονικές αξίες και μηνύματα, που επικεντρώνεται στις προσπάθειες του πρωταγωνιστή Γιάννη Αγιάννη, να επανενταχθεί στην κοινωνία. Αναδεικνύεται ο άνθρωπος και ο πόθος του για ελευθερία, η αναγκαία προϋπόθεση για την ανθρώπινη ολοκλήρωση.

Σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες και η ανθρώπινη οντότητα δοκιμάζονται,   το παράδειγμα ενός ανθρώπου όπως ο Αγιάννης αποτελεί για τους νέους μας ένα πρότυπο ήθους και προσφοράς. Ένας άνθρωπος που δίνει τον εαυτό του ως ιερό σφάγιο για μια ιδέα, αυτή της προσφοράς και του αλτρουισμού, αναμφισβήτητα μπορεί να αποτελέσει και παράδειγμα για τους σύγχρονους νέους μας, που καθημερινά δοκιμάζονται με πολλές και ποικίλες προκλήσεις.

Συγχαίρω το Λύκειο  Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Δασούπολης, που συμπεριέλαβε τη θεατρική αγωγή στις δραστηριότητες του σχολείου, αλλά ιδιαίτερα συγχαίρω τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που καθοδήγησαν και ενέπνευσαν τους μαθητές μας. Το μεγάλο χειροκρότημα όμως, ανήκει στους ίδιους τους μαθητές, που παρά το βεβαρημένο τους πρόγραμμα, ασχολήθηκαν με το θέατρο. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτήν την εμπειρία, ενισχύθηκε η ικανότητα κριτικής σκέψης, η δημιουργικότητα, αναπτύχθηκαν δεξιότητες συνεργασίας και ομαδικότητας.

Τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συντελεστές της αποψινής παράστασης.

Τέλος να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλες τις θεατρικές ομάδες που λαμβάνουν μέρος στους 27 ους Παγκύπριους Σχολικούς Αγώνες Θεάτρου, που με την ποιότητα των παραστάσεων που μας προσφέρουν, αποδεικνύουν το υψηλό επίπεδο της δουλειάς που γίνεται στα σχολεία μας.