5/3/16

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά
Οι ποσοστώσεις υπέρ των γυναικών βελτιώνουν τη βιτρίνα
και όχι την πραγματικότητα


ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ καταθέτουν πρόταση νόμου ώστε να νομοθετηθεί ποσόστωση υπέρ των γυναικών κατά τουλάχιστον 2/5 στα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών. Κατ’ αρχάς, η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα πρέπει να απαντήσει προς τι κόπτεται για τη γυναικεία παρουσία στους ημικρατικούς οργανισμούς, τη στιγμή που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τους ξεπουλήσει. 

Η υποαντιπροσώπευση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Όμως, το Γυναικείο Κίνημα και ευρύτερα το Λαϊκό Κίνημα, ανέκαθεν διαφωνούσαν με την εισαγωγή ποσοστώσεων υπέρ των γυναικών, γιατί, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, λειτουργούν υποτιμητικά για τις δυνατότητες των γυναικών. Επιπρόσθετα, οι ποσοστώσεις αναποδογυρίζουν τη ρίζα του προβλήματος. Ο κύριος λόγος που οι γυναίκες υποαντιπροσωπεύονται στη δημόσια ζωή δεν είναι τα σεξιστικά στερεότυπα και η υποτίμηση για τις δυνατότητες των γυναικών. Αυτά καταρρίπτονται καθημερινά από τις ίδιες τις γυναίκες σε όλους τους τομείς της ζωής. Η ρίζα βρίσκεται στο γεγονός ότι η σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα καλείται να ανταπεξέλθει ταυτόχρονα σε πολλαπλούς ρόλους και ευθύνες –στην εργασία, στη μητρότητα, στην οικογένεια- κάτι που εκμηδενίζει το χρόνο και τις ευκαιρίες της για εμπλοκή στην πολιτική δράση, στο συνδικαλισμό, στους μαζικούς φορείς. Οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερα εμπόδια και δυσκολίες με τα οποία πρέπει να αναμετρηθούν για να μπορέσουν να εμπλακούν ενεργά στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.

Αν θέλουμε λοιπόν να δούμε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική τότε πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και τους όρους εργασίας για τις γυναίκες και ειδικότερα για τις εργαζόμενες που είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Εμείς παλεύουμε για την πρόοδο της κοινωνίας, την ουσιαστική βελτίωση στην ίδια την ζωή των γυναικών. Όχι για μια τεχνητή βελτίωση της βιτρίνας.

Αντί λοιπόν να προωθούν την αμφιλεγόμενη πολιτική των ποσοστώσεων, η κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ θα έπρεπε να θυμηθούν την ισότητα όταν ο Πρόεδρος διόριζε μία μόνο γυναίκα στο υπουργικό και αυτό μετά από την κατακραυγή της κοινωνίας. Θα έπρεπε επίσης στο ΔΗΣΥ να ήταν πιο ευαίσθητοι στα κρούσματα ακραίας σεξιστικής συμπεριφοράς από βουλευτές της παράταξης τους. Θα έπρεπε να αναλογιστούν ότι όταν η κυβέρνηση θέλει ανεξέλεγκτα τα ωράρια των καταστημάτων, τότε εκατοντάδες εργαζόμενες σε όλη την Κύπρο αναγκάζονται να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, χωρίς χρόνο για τη ζωή τους, την οικογένεια τους, την δράση τους στην κοινωνία.

Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι το κριτήριο για την προοδευτικότητα και την ικανότητα του καθενός και της καθεμιάς που βρίσκεται στην πολιτική δεν είναι το φύλο του. Η πολιτική της Θάτσερ και σήμερα της Μέρκελ δεν εξυπηρέτησε τις γυναίκες. Αντίθετα, είναι μια πολιτική που διαλύει τους εργαζόμενους και συνθλίβει διπλά τις εργαζόμενες. Για αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει και αυτή η πτυχή που είναι σαφώς πιο ουσιαστική: Τι πολιτική εφαρμόζουν οι γυναίκες εκείνες που ήδη βρίσκονται σε κέντρα λήψης αποφάσεων και προς όφελος ποιου αποβαίνει αυτή η πολιτική;