5/3/16

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, επικεφαλής Γραφείου Παιδείας και μέλους Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ,
για τα διεθνή βραβεία που απέσπασαν μαθητές του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου σε διεθνή διαγωνισμό.

Στο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη στο Λονδίνο, «2016 Saatchi Gallery /Deutsche Bank Art Prize”, το έργο των 30 παιδιών του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου απέσπασε δύο πρώτα βραβεία μεταξύ των οποίων αυτό του καλύτερου έργου, για το έργο τους «Μετανάστες».
Συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές μας και την υπεύθυνη καθηγήτρια τους. Τους συγχαίρουμε θερμά και τους ευχαριστούμε, όχι τόσο για τα βραβεία, αλλά κυρίως γιατί με τη μοναδική γλώσσα της τέχνης φρόντισαν να μας θυμίσουν ξανά της ουσία της παιδείας: την ευαισθητοποίηση, την κοινωνική πολιτική, διεθνή ευαισθητοποίηση, τη συμμετοχή, τη δημιουργία, τη σύνθεση. Κυρίως τον ανθρωποκεντρισμό που πρέπει να είναι ο βασικός άξονας, και όχι η άγονη παράθεση γνώσεων μόνο.
Η τεράστια ευαισθησία των μαθητών μας, η οποία συγκίνησε διεθνώς, αποτελεί ένα πολύ εύστοχο σχόλιο για το κορυφαίο ζήτημα των πολιτικών προσφύγων/μεταναστών. Οι οποίοι μετά τις απαράδεκτες ξένες επεμβάσεις στις χώρες τους οδηγούνται σε μια πραγματική οδύσσεια ξεριζωμού για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο, πιο ασφαλές μέλλον για τους ιδίους και τα παιδιά τους. Κάτω από το βάρος, μεταξύ άλλων, απαράδεχτων ευρωπαϊκών πολιτικών, πολλές φορές οδηγούνται σε τραγωδίες και στο θάνατο.



4 Mαρτίου 2016.