30/3/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του   σήμερα κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της EgyptAir , στην επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz στην Κύπρο, καθώς και στην κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων από μέρους των νοσηλευτών.

Ερωτηθείς για τη χθεσινή αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της EgyptAir στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Οι πληροφορίες, ειδικότερα τις πρώτες ώρες, ήταν ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Αυτό οφείλω να αναφέρω ότι προκάλεσε μια ανακούφιση αφού εκεί ήταν οι πρώτες υποψίες. Ακολούθως έγινε ο χειρισμός της όλης υπόθεσης μέχρι να ολοκληρωθεί. Το σημαντικό είναι ότι όλα πήγαν καλά.

Η Κυπριακή Δημοκρατία κλήθηκε να διαχειριστεί μία υπόθεση την οποία έφερε σε απόλυτη επιτυχία. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας χειρίστηκαν με απόλυτο επαγγελματισμό την όλη υπόθεση. Είχαμε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ένα αποτέλεσμα για το οποίο να αναφέρω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χθες το απόγευμα δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για να τον συγχαρεί για τον τρόπο που λειτούργησαν οι μηχανισμοί της Δημοκρατίας, καθώς και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πάντα μετά από τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων γίνεται αξιολόγηση για να δούμε πού υπήρξαν, αν υπήρξαν, κενά, αλλά το σημαντικό είναι το τελικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη ότι κανείς από τα 72 άτομα που μετέβαιναν στο αεροπλάνο δεν έχουν πάθει τίποτα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και αυτός ήταν ο πρώτος στόχος που είχε τεθεί μόλις έγινε γνωστή η όλη υπόθεση».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε, επίσης, στην επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz στην Κύπρο και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον εν εξελίξει διάλογο. Συγκεκριμένα είπε: «Γνωρίζετε διαχρονικά ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει στήριξη στις θέσεις της Λευκωσίας, στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επίλυση του Κυπριακού. Από εκεί και πέρα, δε μπορεί να υπάρξει θεσμικός, αν θέλετε, ρόλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον εν εξελίξει διάλογο.

Υπάρχει ρόλος από πλευράς Επιτροπής, όπως τον γνωρίζουμε, αλλά είναι σημαντικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή τόσων βουλευτών από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να υπάρχει αυτή η στήριξη, να υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον για το Κυπριακό. Εντός Απριλίου αναμένεται να συζητηθεί και η έκθεση που αφορά την πρόοδο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έγινε η συζήτηση με τον Πρόεδρο. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και το προσφυγικό ήταν τα τρία θέματα που επικράτησαν στις συζητήσεις του κ. Schulz με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όσον αφορά στην κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων των νοσηλευτών ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη θέση της Κυβέρνησης ότι το δικαίωμα στην απεργία για κάθε επαγγελματική ομάδα δεν αμφισβητείται και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα και τόνισε ότι «από εκεί και πέρα, τέτοιου είδους ενέργειες, και μάλιστα η κλιμάκωση μέτρων όπως έχουμε δει να περιγράφονται σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, ειδικότερα στον τομέα της υγείας, δεν θεωρούμε ότι μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μόνο μέσα από συζήτηση και επίδειξη θέλησης να βρεθούν απαντήσεις στα προβλήματα, γιατί υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της υγείας καθώς και σε άλλους τομείς και πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια για να λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Αλλά, επαναλαμβάνω, έχουμε την άποψη ότι με απεργιακά μέτρα και πολύ περισσότερο κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων δεν οδηγούμαστε πουθενά - διότι όταν βρίσκεσαι σε μια διαπραγμάτευση η κλιμάκωση των απεργιακών μέτρων μπορεί να εκληφθεί ως μη διάθεση εξεύρεσης λύσης.

Σήμερα το πρωί υπάρχει εσωτερική σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Υγείας, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και τεχνοκρατών, έτσι ώστε να συζητηθεί η όλη κατάσταση πραγμάτων και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Σίγουρα η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε ο τομέας της υγείας να συνεχίσει να λειτουργεί και να μην προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τους ασθενείς, γιατί εκεί είναι η προτεραιότητα σε σχέση με την Κυβέρνηση».