3/3/16

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής στην επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου και στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής στην επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου και στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα προ ημερησίας διατάξεως να μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου σήμερα, 3 Μαρτίου.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου είναι ένας από τους κορυφαίους ήρωες του αγώνα του λαού μας για απελευθέρωση από τον αγγλικό ζυγό. Σαν σήμερα πριν από πενήντα εννέα χρόνια, αγωνιζόμενος για την ελευθερία της Κύπρου, έγινε ολοκαύτωμα στο κρησφύγετό του στα βουνά του Μαχαιρά, περνώντας στο πάνθεο των αθανάτων της κυπριακής ιστορίας.

Στις σημερινές, δύσκολες για τον τόπο μας συνθήκες η αυτοθυσία του αποτελεί σύμβολο συλλογικού αγώνα και αντίστασης. Το παράδειγμά του είναι πηγή έμπνευσης για τον λαό μας και κάθε λαό που μάχεται για το δίκαιο και την ελευθερία του. Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Σταυραετού του Μαχαιρά ως ελάχιστη απόδοση τιμής στον ήρωα.
(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)
Αιωνία του η μνήμη!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τιμούμε την ερχόμενη Τρίτη, 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στις 8 Μαρτίου 1857 οι υφάντριες της Νέας Υόρκης εξεγέρθηκαν απαιτώντας ίση μεταχείριση στην εργασία. Ο αγώνας τους αποτέλεσε ορόσημο για το παγκόσμιο γυναικείο κίνημα, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας και τη χειραφέτησή της.

Η Κύπρος ανήκει στα ευρωπαϊκά κράτη που πρώτα υιοθέτησαν τις κοινοτικές οδηγίες για την ισότητα των δύο φύλων στην εργασία, την ίση αμοιβή και μεταχείριση, την επαγγελματική κατάρτιση και ανέλιξη. Δυστυχώς, η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται ικανοποιητικά. Επιπλέον, η έλλειψη κρατικών δομών αναγκάζει συχνά την Κυπρία γυναίκα να θυσιάσει την επαγγελματική σταδιοδρομία της για χάρη της οικογένειας.   Πέραν των ανισοτήτων και των διακρίσεων, παρατηρούμε ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια πλήττουν πρωτίστως τον γυναικείο πληθυσμό.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας απευθύνω εκ μέρους όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων θερμό χαιρετισμό προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου. Ιδιαίτερες ευχές απευθύνω προς τις μητέρες, τις συζύγους, τις αδελφές των αγνοουμένων μας, των πεσόντων και των θυμάτων της κυπριακής τραγωδίας, καθώς και προς τις ηρωίδες εγκλωβισμένες μας και τις γυναίκες πρόσφυγες. Θερμές ευχές θα ήθελα να απευθύνω και προς τις αγαπητές συναδέλφους βουλευτές. Ο αγώνας για πλήρη ισότητα στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην πολιτική ήταν και εξακολουθεί να είναι μακρύς και δύσκολος. Η Βουλή, σας διαβεβαιώνω, θα είναι πάντα ενεργώς παρούσα, συμπαραστάτης και αρωγός, στον αγώνα αυτό.