3/3/16

Γραπτή απάντηση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο ΑΚΕΛ για τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Γραπτή απάντηση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στο ΑΚΕΛ για τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης


Δυστυχώς, το ΑΚΕΛ και ο κ. Γιώργος Λουκαΐδης επιμένουν σε παράθεση στοιχείων για τάχα μείωση των δαπανών για την Υγεία, επικαλούμενοι το σύνολο των δαπανών του Υπουργείου Υγείας, το οποίο δεν είναι ενδεικτικό και είναι παραπλανητικό όσον αφορά  τις δαπάνες που αφορούν την ιατρική περίθαλψη και τη νοσηλεία ασθενών.

Γι’ αυτές τις δαπάνες η Κυβέρνηση επιμένει - και τα στοιχεία είναι στη διάθεση και της Βουλής των Αντιπροσώπων και του ΑΚΕΛ ανά πάσα στιγμή – ότι:

Οι δαπάνες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ασθενών   τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα νοσηλευτήρια του εξωτερικού δεν έχουν αλλάξει κατ’ ελάχιστον ούτε ως προς την ποσοτική, ούτε ως προς την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της παρούσας διακυβέρνησης.   

Η μόνη διαφορά που παρουσιάζεται κατά περίπου 35 εκ. ευρώ αφορά περίπου 14 εκ. ευρώ μείωση σε μισθούς και ωφελήματα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που το ίδιο το ΑΚΕΛ επέβαλε και περίπου 20 εκ. ευρώ από την καλύτερη διαπραγμάτευση που έκανε η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια του εσωτερικού και του εξωτερικού, προς όφελος του Κύπριου φορολογούμενου.

Υπενθυμίζουμε ξανά ότι, το 2012  οι δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  και νοσηλεία ασθενών  ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ , ήταν 406 εκ. ευρώ, ενώ το 2013 ήταν 411 εκ. ευρώ. Τα έτη 2014 και 2015 ήταν 365 και 364, αντιστοίχως, μείωση που έχουμε εξηγήσει πιο πάνω από πού προήλθε.  

Οποιαδήποτε άλλη σύγκριση γίνει αναφορικά, επαναλαμβάνουμε, με τις  δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης  ασθενών, και που είναι αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες, αποτελεί αλχημεία. 
-----------------