1/3/16

Δήλωση Κώστα Κώστα Βουλευτή ΑΚΕΛ

Δήλωση Κώστα Κώστα Βουλευτή  ΑΚΕΛ Αριστερά  Νέες  Δυνάμεις
μετά  τη συνεδρία  της  Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου


Ενώ στην Κύπρο τα τελευταία 3 χρόνια η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει μειωθεί κατά 42%, οι τιμές βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα και το ψωμί, παραμένουν πολύ ψηλές.  
Με την παρουσίαση στατιστικών στοιχείων από το Υπ. Εμπορίου κατά τη σημερινή συνεδρία, φάνηκε ξεκάθαρα ότι : 
- ενώ στην ΕΕ μετά το 2014, έχουμε μείωση της τάξης του 26% στην τιμή του νωπού γάλακτος, στην Κύπρο δε σημειώθηκε καμία μείωση αλλά από το 2012 μέχρι σήμερα είχαμε αύξηση της τάξης του 9% στη χονδρική τιμή, ενώ το εργατικό κόστος έχει μειωθεί κατά 5% και το κόστος ενέργειας κατά 31%. Η μέση λιανική τιμή του νωπού γάλακτος κυμαίνεται σήμερα στα επίπεδα Ιανουαρίου 2013.
- Οι τιμές πώλησης του κοινού ψωμιού σε αρτοποιεία και σε μεγάλες υπεραγορές παραμένουν στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2012.
Έχει δηλαδή αποδειχτεί αυτό που καταγγέλλουμε τους τελευταίους μήνες, ότι οι τιμές παραμένουν στα ύψη, ενώ θα έπρεπε να μειωθούν δραστικά σύμφωνα με τα νέα δεδομένα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και στο εργατικό κόστος.
Δυστυχώς, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού δεν απάντησε ικανοποιητικά στο ερώτημα της επιτροπής αν σχετικά με το γάλα υπάρχουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού ή υπάρχει προσυνεννόηση και αν η Επιτροπή θα ξεκινήσει κάποια σχετική έρευνα.
Ως ΑΚΕΛ, επαναλαμβάνουμε ότι η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια. Δυστυχώς, κάποιοι εξακολουθούν να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια των κυβερνώντων και της ΕΠΑ. Εξακολουθούν να κερδοσκοπούν ενώ  χιλιάδες οικογένειες ζουν μέσα σε συνθήκες φτώχιας και δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης.

01/03/2016