26/2/16

Eπείγουσα έκκληση για ειρηνική επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην συνοικία Σουρ του Ντιγιαρμπακίρ


Eπείγουσα έκκληση για ειρηνική επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην συνοικία Σουρ του Ντιγιαρμπακίρ



"Οι κάτοικοι της  ιστορικής συνοικίας της Σουρ  στο Ντιγιαρμπακίρ τελούν  υπό κατ' οίκον περιορισμό από τις 11 Δεκεμβρίου. Η υποδομή της περιοχής έχει σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί από βομβαρδισμούς. H πλειοψηφία των κατοίκων έχει ήδη εγκαταλείψει την πόλη ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 200 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα υπόγεια, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά κάτω των 10 ετών. Μαζί τους και πάρα πολλοί τραυματίες. Οι άμαχοι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συνεχών βομβαρδισμών ενώ οι νεκροί κείτονται στους δρόμους για βδομάδες"

Αυτά σημειώνει με ανακοίνωση του ο Τάκης Χατζηγεωργίου μετά από επείγουσα έκκληση που απηύθυνε  μαζί με τους υπόλοιπους εισηγητές της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία καθώς και άλλους ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες προς τις Τουρκικές αρχές για άμεση άρση του αποκλεισμού της Σουρ και επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η  έκκληση διαβιβάστηκε παράλληλα και προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Μογκερίνι και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εξασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση της Τουρκίας προς την ίδια κατεύθυνση.

"Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη για τις ζωές αθώων παιδιών και πολιτών. Ζητήσαμε από την τουρκική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή 24ωρη κατάπαυση του πυρός  καθώς και να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων, παιδιών και τραυματιών από την περιοχή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξαναγίνει αυτό που έγινε στην Τσίζρε  όπου σύμφωνα με πληροφορίες 158 άμαχοι πέθαναν παγιδευμένοι σε ένα υπόγειο" τονίζει ο Τάκης Χατζηγεωργίου.

Σημειώνεται ότι ο Τάκης Χατζηγεωργίου θα ξαναεπισκεφθεί το Ντιγιαμπακίρ και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας την επόμενη βδομάδα, μεταξύ 3 και 6 Μαρτίου, σε επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Follow on TWITTER @thadjigeorgiou