25/2/16

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου



Η διαδικασία της εμπορικοποίησης των δραστηριοτήτων του λιμένα Λεμεσού ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την επιλογή των διαχειριστών, είπε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «μετά από περίπου δύο χρόνια εντατικής εργασίας και ένα ανταγωνιστικό διεθνή διαγωνισμό που προσέλκυσε το ενδιαφέρον φημισμένων διαχειριστών λιμανιών από όλο τον κόσμο, η διαδικασία της εμπορικοποίησης των δραστηριοτήτων του λιμένα Λεμεσού ολοκληρώνεται επιτυχώς με την επιλογή των διαχειριστών.
Το Υπουργείο είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τους τρεις προτιμητέους προσφέροντες ως ακολούθως:
Η κοινοπραξία εταιρειών αποτελούμενη από τη EuroGate, η οποία θα έχει την πλειοψηφία στην κοινοπραξία, την Interorient και την East Μed αναλαμβάνει τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.
Η κοινοπραξία εταιρειών που αποτελείται από την Dubai Ports World LtD που θα έχει την πλειοψηφία, και την GAP Vassilopoulos αναλαμβάνει τις θαλάσσιες υπηρεσίες και τον τερματικό σταθμό γενικού εμπορίου.
Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι τόσο από τη διαδικασία, όσο και από το αποτέλεσμα, διότι μέσα από μια διαφανή και αποδεδειγμένα ανταγωνιστική διαδικασία έχουμε τρεις διαχειριστές με συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων του πιο σημαντικού λιμένα της Κύπρου. Περισσότερα θα μπορούμε να πούμε με το τέλος της επίσημης διαδικασίας».
Ερωτηθείς για το οικονομικό μέρος της συμφωνίας, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν θα προχωρήσω σε αυτό. Θα πω ότι πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης που ολοκληρώνεται εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων που είχαν οριστεί –αυτή η διαδικασία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και είχαμε πει ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, φυσικά θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία θα μπορέσουμε να δώσουμε και όλες τις λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά στην οικονομική πτυχή την ερχόμενη βδομάδα. Να κάνουμε λίγη υπομονή. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η Κυβέρνηση είναι πολύ ικανοποιημένη με το οικονομικό μέρος του διαγωνισμού και είναι πέρα από αυτό που αναμέναμε», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ ελκυστικό».
Σημείωσε ότι «ήταν μια συλλογική προσπάθεια» και ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στο Υπουργείο, τους εργαζόμενους, «οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί θετικά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και θα είναι καταλύτης στη συνέχεια», τα κοινοβουλευτική κόμματα, «τα οποία ενέκριναν τις απαραίτητες αλλαγές στη διαδικασία για να φτάσουμε στο σημερινό στάδιο».
Επεσήμανε ότι «η προσέλκυση τέτοιας ποιότητας και είδους επενδυτών είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης προς την οικονομία μας και αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της Κυβέρνησης».
Ερωτηθείς πότε θα αναλάβουν οι επενδυτές τη διαχείριση, ο κ. Υπουργός είπε ότι «στόχος μας είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος που θα είναι από έξι μέχρι εννέα μήνες, αυτό είναι μέρος των διαβουλεύσεων με τους προτιμητέους επενδυτές και, μετά, θα μπορέσουν να αναλάβουν. Αυτές οι περίοδοι είναι απαραίτητες, ώστε να μπορέσουν οι επενδυτές –διαχειριστές να πετύχουν το καλύτερο δυνατόν σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του λιμανιού. Δηλαδή, πρέπει να μάθουν πώς λειτουργεί το λιμάνι για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη διαχείριση με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».
Κληθείς να πει αν υπήρξε κατάληξη στο θέμα της μετεγκατάστασης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Υπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε τη διαβούλευση με τις εταιρείες και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτέλεσμα».
Ερωτηθείς είπε ότι «οι εταιρείες χρειάζονται μια μόνιμη και σταθερή βάση για να μπορέσουν να κάνουν τις εργασίες τους. Σίγουρα, δεν μπορούμε να τις μετακινούμε από το ένα λιμάνι στο άλλο και μετά ξανά στο άλλο λιμάνι και για περιορισμένο χρονικό διάστημα».