22/2/16

«Η δύναμη της Ελληνικής ως μητρικής γλώσσας»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γ. Ομήρου

σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας
 
«Η δύναμη της Ελληνικής ως μητρικής γλώσσας»
 
Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων,
Έντιμε κύριε Υπουργέ Παιδείας και Πολιτισμού,
Αξιότιμε κύριε Πρέσβη της Ελλάδος,
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες νυν και πρώην βουλευτές,
Αξιότιμοι κύριοι δήμαρχοι,
Αγαπητέ κύριε Μπαμπινιώτη,
Κυρίες και κύριοι,

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μητρικής Γλώσσας αναδεικνύει την αξία της μητρικής γλώσσας και υπογραμμίζει τον σεβασμό που οφείλουμε σε αυτήν. Ταυτόχρονα, προβάλλει τις θυσίες και τους αγώνες που έγιναν σε πολλά μέρη του κόσμου, για να διαφυλάξουν οι άνθρωποι το δικαίωμά τους στην εκμάθηση, την ομιλία, τη μελέτη και τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας.

Σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, οι γλώσσες αποτελούν τα πιο ισχυρά εργαλεία στην προσπάθεια διατήρησης και ανάπτυξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, υλικής και άυλης. Όλες οι δράσεις υποστήριξης της διάδοσης των μητρικών γλωσσών ενθαρρύνουν τη γλωσσική ποικιλότητα και την πολύγλωσση εκπαίδευση, συμβάλλουν στην πληρέστερη κατανόηση των γλωσσικών και πολιτισμικών παραδόσεων ανά τον κόσμο και εμπνέουν την αλληλεγγύη στη βάση της κατανόησης, της αποδοχής και του διαλόγου.

Τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογική ανάπτυξη και η ανάγκη για γρήγορη και άμεση επικοινωνία οδήγησαν στον υποσκελισμό πολλών μητρικών γλωσσών στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της εργασίας, του διαδικτύου, της κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από την αγγλική. Ως αποτέλεσμα, η εξέλιξη της γλώσσας συρρικνώνεται επικίνδυνα και οι κοινωνίες χάνουν σταδιακά τα ιδιαίτερα πολιτισμικά τους ερείσματα και ομογενοποιούνται.

Έρευνες έχουν καταδείξει ότι, από τις περίπου 6000 γλώσσες που ομιλούνται ανά τον κόσμο σήμερα, οι 3000 κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μέχρι το τέλος του 21 ου αιώνα μόνο 600 περίπου γλώσσες θα κατορθώσουν να επιβιώσουν. Τα στοιχεία είναι πράγματι ανησυχητικά, αν αναλογιστούμε ότι η μητρική γλώσσα δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο μεταφοράς πληροφοριών, γνώσεων, συναισθημάτων και σκέψεων, αλλά μια καθοριστικής σημασίας συνιστώσα πολιτισμικής ταυτότητας. Η μητρική γλώσσα κάθε λαού καταγράφει και μαρτυρεί διαχρονικά τα βιώματα, τις αξίες και τις αντιλήψεις του που έχουν υιοθετηθεί ανά τους αιώνες. Η μοναδική και αναντικατάστατη αξία των λέξεων της μητρικής γλώσσας, θεμελιωμένη στο συναισθηματικό τους βάθος και στον ψυχικό τους πλούτο, μας βοηθά να αποκωδικοποιήσουμε τη φιλοσοφία, το ιδιαίτερο ύφος και ήθος ζωής, τον τρόπο με τον οποίο η γλωσσική κοινότητα στην οποία ανήκουμε συνέλαβε τον κόσμο και τον άνθρωπο. Η εξαφάνιση μιας γλώσσας σηματοδοτεί συναφώς την εξαφάνιση ενός ολόκληρου κόσμου.

Κυρίες και κύριοι,

Η ελληνική γλώσσα αποτελεί μια από τις ελάχιστες γλώσσες στον κόσμο που παρουσιάζουν ομοιογενή και αδιάλειπτη εξέλιξη. Με ιστορία που ξεπερνά τα 3.500 χιλιάδες χρόνια, οι κληρονόμοι της ελληνικής μπορούν να υπερηφανεύονται για   τον πλούτο, την ευλυγισία, τη συνθετική και παραγωγική ικανότητά της και όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη δύναμη και τη δυναμική της. Η δύναμη της ελληνικής ως μητρικής γλώσσας συνέβαλε διαχρονικά τόσο στην ένδοξη ιστορία της όσο και στην επιβίωσή της. Παρά τους σύγχρονους γλωσσικούς κινδύνους που υπονομεύουν τον πλούτο και το εύρος της ελληνικής, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δύναμή της προδιαγράφει ευνοϊκά και το μέλλον της.  
Περισσότερα για τη δύναμη της ελληνικής ως μητρικής γλώσσας θα ακούσουμε από τον πλέον αρμόδιο, τον διακεκριμένο καθηγητή γλωσσολογίας και χαρισματικό δάσκαλο, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων Σχολείων) κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τον οποίο έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα.

Αγαπητέ κύριε Μπαμπινιώτη,

Το όνομά σας έχει συνδεθεί με τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας και με μια σπουδαία καριέρα με τεράστια επιστημονική δράση. Η προσφορά σας στα γράμματα και το πλούσιο ακαδημαϊκό και συγγραφικό σας έργο είναι ευρέως γνωστά και δημοφιλή στο νησί μας. Σας καλωσορίζω λοιπόν και εκ μέρους του κόσμου που αδημονεί να σας ακούσει στην αποψινή εκδήλωση, εκφράζοντας τις θερμές μου ευχαριστίες για τη θετική ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σας ευχαριστώ.