22/2/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας
στην παρουσίαση του εγχειριδίου «Καλλιέργεια Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση του εγχειριδίου με τίτλο «Καλλιέργεια Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία». Η αξιόλογη αυτή δράση αποτελεί ακόμη μια καινοτομία που γίνεται πράξη και εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για προώθηση του εθελοντισμού και για καλλιέργεια εθελοντικής συνείδησης στα παιδιά και τους νέους μας.

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε σχολική μονάδα να καλλιεργήσει ποικίλες σχολικές και εξωσχολικές εθελοντικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας παράλληλα γνωστικά αντικείμενα του Αναλυτικού Προγράμματος. Βασική επιδίωξη αυτής της προσπάθειας είναι η διαμόρφωση συνειδητοποιημένων μαθητών, που να σέβονται τη διαφορετικότητα σε όλες της τις μορφές, να στέκονται κριτικά απέναντι στις διάφορες προκλήσεις, και να αναπτύσσουν εθελοντική δράση.

Ο εθελοντισμός εκφράζει μια ανιδιοτελή στάση ζωής και αποτελεί ενεργό δύναμη προσφοράς στον συνάνθρωπο, εμπεριέχοντας τις ιδιαίτερες αξίες της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής ευαισθησίας. Οι εθελοντές μέσα από το σημαντικό τους έργο αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων.

Το εγχειρίδιο «Καλλιέργεια Εθελοντισμού και Ενεργού Πολίτη στα Σχολεία», βασισμένο σε αυτές τις αξίες, ήταν μια πρωτοβουλία που αναπτύξαμε σε συνεργασία με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και προτείνει την εφαρμογή ποικίλων διαθεματικών δράσεων σε εκπαιδευτικούς και παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης . Αξιοποιώντας το συγκεκριμένο εγχειρίδιο, θέλουμε να μετατρέψουμε το κάθε σχολείο μας σε φυτώριο εθελοντών και ανθρώπων με κοινωνικές ευαισθησίες. Οι διδακτικές προτάσεις που περιλαμβάνει το εγχειρίδιο προωθούν τη διερεύνηση και την υλοποίηση συλλογικών δράσεων βιωματικού χαρακτήρα στο σχολείο, την οικογένεια και την κοινότητα. Παράλληλα, το εγχειρίδιο μπορεί να αξιοποιηθεί από τα σχολεία στο πλαίσιο ανάπτυξης του Σχεδίου Πρόληψης της Παραβατικότητας, αφού ο εθελοντισμός περιλαμβάνεται στις καλές πρακτικές για αντιμετώπιση της παραβατικότητας, ως ένας υγιής τρόπος εμπλοκής των μαθητών στην κοινωνική προσφορά, την καταπολέμηση των διακρίσεων και σην ενίσχυση της συμμετοχικότητας και της συνύπαρξης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσονται από διάφορους φορείς και οργανωμένα σύνολα, οι οποίες συμπληρώνουν το έργο των σχολείων μας και συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για θέματα εθελοντισμού. Άλλωστε, ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο του εθελοντισμού αφορά όλους, αλλά και τον καθένα ξεχωριστά. Συγχαίρω τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την ουσιαστική προσπάθεια που καταβάλλει και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για την εποικοδομητική συνεργασία που αναπτύσσει με το Υπουργείο μας. Συγχαίρω επίσης θερμά όλους όσοι εργάστηκαν συστηματικά για την υλοποίηση αυτής της όμορφης προσπάθειας. Τέλος, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στη Διεύθυνση, το προσωπικό και τους μαθητές του Λυκείου Λιβαδιών για τη φιλοξενία και τον συντονισμό της σημερινής διοργάνωσης, η οποία εύχομαι να ολοκληρωθεί με κάθε επιτυχία.