18/2/16

Ομιλία Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στη συνέντευξη Τύπου «Οι προκλήσεις-προοπτικές για το 2016 και τα πεπραγμένα του 2015»

Ομιλία Υπουργού Γεωργίας κ. Ν. Κουγιάλη στη συνέντευξη Τύπου

«Οι προκλήσεις-προοπτικές για το 2016 και τα πεπραγμένα του 2015»


Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία στοχεύει
  • αφενός στην παρουσίαση του έργου που υλοποιήσαμε για τον ευρύτερο αγροτικό τομέα και τον τομέα του περιβάλλοντος το 2015 και
  • αφετέρου στην παράθεση των νέων προκλήσεων που βρίσκονται ενώπιόν μας, καθώς και των προοπτικών για το 2016.

Προτεραιότητα για εμένα προσωπικά, αλλά και των συνεργατών μου, είναι η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου του Υπουργείου, ώστε να καταστεί ακόμη πιο παραγωγικό. Ένα Υπουργείο που θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και ευκαιριών επιχειρηματικότητας και απασχόλησης στον τόπο μας.

Το 2013 κάτω από δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες υποχρεωθήκαμε να εισέλθουμε σε ένα πρόγραμμα στήριξης, με την οικονομία σε ύφεση και την ανάγκη για περικοπές δαπανών σε όλα τα Υπουργεία.

Βασική επιδίωξή μας ήταν καταρχάς,
  • να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο να ανταπεξέλθει στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες,
  • αλλά παράλληλα να θέσουμε και να προωθήσουμε νέους φιλόδοξους στόχους και να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να συνδράμουμε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανάπτυξη και πρόοδο.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, διαφαίνεται ότι τα μέτρα που λήφθηκαν ήταν αποτελεσματικά και αποδοτικά.  
  • Δημιουργήσαμε περιθώριο για ανάπτυξη, με τη μείωση των μη παραγωγικών μας δαπανών και αύξηση των αναπτυξιακών μας κονδυλίων, έχοντας εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Δρομολογήσαμε νέες πολιτικές ανάπτυξης και νέο στρατηγικό σχέδιο, έχοντας επικεντρωθεί στην επίλυση διαχρονικών προβλημάτων και στην προώθηση έργων και σχεδίων με πρόσθετη αξία και συνεισφορά στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Το 2015, σε ό,τι αφορά στην αγροτική ανάπτυξη, σημειώνεται ότι,
  • εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθήθηκε η εφαρμογή των δύο νέων μεγάλων αναπτυξιακών μας εργαλείων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  με προϋπολογισμό 243 εκ. ευρώ  και του Προγράμματος της Αλιείας με προϋπολογισμό 53εκ. ευρώ
  • ολοκληρώθηκαν με πλήρη   απορρόφηση και επιτυχία τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας της περιόδου 2007-2013, δημιουργώντας πέραν των 700 νέων θέσεων εργασίας και ενισχύοντας 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 3000 γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες
  • συνέχισε η αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση και λειτούργησε το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Αγρότη.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα του περιβάλλοντος, προωθήθηκαν
  • νέα υδατικά, αποχετευτικά και άλλα περιβαλλοντικά έργα, αξιοποιώντας  160εκ ευρώ που διατέθηκαν από το νέο Πρόγραμμα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ  και
  • μεγάλα καινοτόμα έργα υποδομής, προϋπολογισμού 420εκ ευρώ περίπου, αξιοποιώντας  οριζόντια προγράμματα της ΕΕ.

Το 2016 συνεχίζουμε και υλοποιούμε, με πυξίδα το τετράπτυχο,
  • ανάπτυξη,
  • νέα έργα υποδομής και θέσεις εργασίας,
  • ενίσχυση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και
  • προστασία του περιβάλλοντος,

τις βασικές μας επιδιώξεις:
·        Μια πιο πράσινη, γαλάζια και ενεργειακά αποδοτική οικονομία
·        Μια πιο ανταγωνιστική και βιώσιμη γεωργία και αλιεία
·        Δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, ιδιαίτερα για τους νέους
·        Ανάπτυξη των αγροτικών και παράκτιων περιοχών
·        Διασφάλιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι στόχοι μας επιτυγχάνονται με τη:

  • Στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Τοποθετώντας τη γεωργο-κτηνοτροφία, σε σωστή επιστημονική και επαγγελματική βάση, αυξάνουμε τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ, και στηρίζουμε τις αγροτικές και παράκτιες περιοχές, με την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και προσέλκυση επενδύσεων
  • Προώθηση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών μας πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος. Εφαρμόζουμε πολιτικές στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, με βάση τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαικής Ένωσης, τόσον όσον αφορά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όσο και στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Οι πολιτικές αυτές, αν αντιμετωπιστούν σωστά και ως πρόκληση, με θετικό πνεύμα και ανοικτό μυαλό, μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα αειφόρου ανάπτυξης.

Η όλη προσπάθεια μας επικεντρώνεται για το 2016,

  • στην υλοποίηση των στόχων αυτών με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, δηλαδή
(α)      με την υλοποίηση έργων και σχεδίων που έχουν πρόσθετη αξία και συνεισφέρουν στην ανάπτυξη
(β)      με αύξηση των αναπτυξιακών μας δαπανών, περιορίζοντας τις μη παραγωγικές δαπάνες
και
  • στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των κονδυλίων που παρέχονται στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση
 
Προκλήσεις-Προοπτικές-Προτεραιότητες 2016
 
Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2016 και με βάση το στρατηγικό μας σχεδιασμό, θα προωθήσουμε μέτρα και έργα για αντιμετώπιση των ακόλουθων προκλήσεων:

·        Προστασία της Φύσης
·        Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών Ποιοτικών Αγροτικών Προϊόντων Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας
·        Ορθολογική Διαχείριση Αποβλήτων
·        Εφαρμογή της υδατικής μας πολιτικής, με την υλοποίηση υδατικών έργων
·        Μεταρρύθμιση της Αγροτικής Οικονομίας
·        Αγροτική Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στην Ύπαιθρο
·        Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και Μείωση Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου.
 
Προστασία της Φύσης

Στόχος μας για το 2016 είναι η έναρξη υλοποίησης έργων με δράσεις για
  • την προστασία του περιβάλλοντος και
  • τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή του Ακάμα,
  • αλλά και η ετοιμασία διαχειριστικών σχεδίων για τις υπόλοιπες περιοχές του Δικτύου Φύση 2000.

Το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε την εισήγηση της Υπουργικής Επιτροπής για
  • εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας της φύσης που προτάθηκαν στο Διαχειριστικό Σχέδιο του Ακάμα,  
  • κήρυξη της δασικής γης και κρατικής περιουσίας εντός της περιοχής του Natura 2000 σε Εθνικό Δασικό Πάρκο, με άμεση πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων για το σχεδιασμό του πάρκου και
  • ετοιμασία από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, εντός   18 μηνών, τοπικού σχεδίου για ολόκληρη τη χερσόνησο.

Επισημαίνω το γεγονός ότι με την πιο πάνω απόφαση, για πρώτη φορά η διαχείριση της ευρύτερης περιοχής μπαίνει σε μια ορθολογική βάση,   διασφαλίζοντας τον βασικό στόχο, που αφορά στην προστασία της περιοχής εντός του Natura 2000, το οποίο αποτελεί και νομική υποχρέωση του Κράτους. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που όλες οι προηγούμενες αποφάσεις ουδέποτε εφαρμόστηκαν, καθώς αντιμετώπιζαν το ζήτημα αποσπασματικά.

Το 2015 το Γεωπάρκο Τροόδους εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό και στο Διεθνές Δίκτυο Γεωπάρκων, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα της UNESCO.   Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με σειρά άλλων δράσεων που προγραμματίζονται, συμβάλλει στην ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς επίσης στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας
 
Πρώτιστος στόχος είναι η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με στόχο την προστασία του από τον μιμιτισμό και τον   αθέμητο ανταγωνισμό.   Ευρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της   διαδικασίας κατοχύρωσης και ευελπιστώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει τον μεγάλο αυτό στόχο.

Το χαλούμι άρχισε να κατακτά τις διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια. Η κατοχύρωσή του θα δημιουργήσει ένα προϊόν υψηλής εμπορικής αξίας που θα μπορεί να διεισδύσει ευκολότερα στις διεθνείς αγορές και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για την οικονομία της Κύπρου. Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα επωφεληθούν τα μέγιστα όλοι οι τομείς της αγροτικής οικονομίας, γεωργία, κτηνοτροφία, τυροκομία, αλλά και το εμπόριο γενικότερα. Γι’ αυτό, παράλληλα προωθούνται μέτρα για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος.


Πρόσθετα, ευελπιστούμε ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού και άλλων αγροτικών προϊόντων θα δώσει νέα ώθηση στην αγροτική και τοπική ανάπτυξη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χόγκαν, σχολιάζοντας τη δημοσίευση του φακέλου του χαλουμιού στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, ανέφερε ότι η κατοχύρωση αγροδιατροφικών προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ και ΠΓΕ) στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών πραγματικής ανάπτυξης, δηλαδή
  • στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
  • δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και
  • βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές.

Για τον λόγο αυτό προωθούμε την κατοχύρωση άλλων δέκα αγροδιατροφικών προϊόντων όπως το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού, Κολοκάσι Σωτήρας/ Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας, Χοιρομέρι Πιτσιλιάς, Ποσυρτή, Λούντζα Πιτσιλιάς, Λουκάνικο Πιτσιλιάς, Ροδόσταγμα Αγρού.

Η κατοχύρωση θα προσδώσει ταυτότητα στα προϊόντα μας, θα αναδείξει την ποιότητα που προσφέρει η κυπριακή γη, καθώς και την πλούσια κυπριακή γαστρονομία, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.
 
Ορθολογική διαχείριση αποβλήτων

Κρίνεται υψίστης σημασίας το 2016 να συνεχίσουμε το έργο που αρχίσαμε από το 2015 για την προώθηση δράσεων χωριστής διαλογής δημοτικών αποβλήτων και ανακύκλωσης.

  • ΧΥΤΑ Πάφου: Σύντομα θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για την τροποποίηση και αναβάθμιση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής της Επαρχίας Πάφου, ώστε να συνάδει με τις απαιτήσεις των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών.

  • Κλείσιμο του Κοτσιάτη: Από φέτος ξεκινούν οι δράσεις για οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση του σκυβαλλότοπου στον Κοτσιάτη. Επίσης, από φέτος 80.000 τόνοι οικιακών αποβλήτων θα εκτρέπονται στην Κόσιη, ενώ μελετάται το ενδεχόμενο δημιουργίας μικρής μονάδας διαχείρισης στην επαρχία Λευκωσίας.

  • Άλλα έργα διαχείρισης αποβλήτων:   Προωθούνται τα έργα για χωριστή διαλογή στερεών αποβλήτων στους παραλιακούς Δήμους Πάφου και Λεμεσού, καθώς και
·                   το Σχέδιο ορεινής Κύπρου,
·                   το Σχέδιο Πληρώνω όσο Πετώ και  
·                   το Σχέδιο Χορηγιών προς Επιχειρήσεις.

Τ ο 2015 άρχισε η υλοποίηση των έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων στους παραλιακούς Δήμους Λάρνακας και Αμμοχώστου, με την προκήρυξη όλων σχεδόν των σχετικών προσφορών.

Σημειώνεται ότι, για την υλοποίηση των έργων αυτών έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους €27 εκ. από το Ταμείο Συνοχής.

Το 2015 επιτεύχθηκε επίσης, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση, στρατηγική διαχείριση και προώθηση έργων υποδομής για τα δημοτικά και άλλα στερεά απόβλητα στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με στόχο την πιο αποτελεσματική εφαρμογή των σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων και της σχετικής νομοθεσίας.

Εφαρμογή της υδατικής μας πολιτικής και υλοποίηση υδατικών έργων

Το υδατικό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, λόγω των παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά και των κλιματικών αλλαγών.   Το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί, αφού η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου θα δεχτεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Με γνώμονα τον κρίσιμο ρόλο του νερού, ως του σημαντικότερου φυσικού πόρου για επιβίωση της ανθρώπινης ύπαρξης και του φυσικού περιβάλλοντος και αναγνωρίζοντας την καθοριστική σημασία του για κοινωνική και οικονομική επιβίωση και ευημερία, η Κυβέρνηση εφαρμόζει ολοκληρωμένη στρατηγική για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του τόπου μας.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η υλοποίηση έργων υποδομής για ικανοποίηση υδρευτικών αναγκών και βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού. Προτεραιότητα αποτελεί,
  • η επίλυση του διαχρονικού προβλήματος υδροδότησης της μείζονος Λευκωσίας, με μεταφορά νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού (Έργο Βασιλικού) καθώς και
  • η ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου (Αγία Νάπα, Παραλίμνι, Δερύνεια και Σωτήρα) και άλλων κοινοτήτων των Κοκκινοχωρίων, καθώς και της επαρχίας Λάρνακας (Έργο Κοκκινόκρεμμου).

Παράλληλα, εστιάζουμε στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού ως εναλλακτικού υδάτινου πόρου για την παροχή αξιόπιστων ποσοτήτων νερού για άρδευση και ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει θέσει ως στόχο μέσα στην επόμενη επταετία να αξιοποιούνται όλες οι παραγόμενες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού που παράγονται στους αστικούς Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων και στο πλαίσιο αυτό έχει καταρτίσει πρόγραμμα με σειρά διεργασιών και κατασκευαστικών έργων, ώστε να υλοποιήσει τα απαιτούμενα έργα υποδομής. Στόχος μας είναι η προσθήκη   στο υδατικό  μας ισοζύγιο 60 εκ. κυβικών μέτρων ανακυκλωμένου νερού τριτοβάθμιας επεξεργασίας για σκοπούς άρδευσης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να παρέχουμε 25% περισσότερο νερό για γεωργικούς σκοπούς. Η ποσότητα αυτή που φιλοδοξούμε να εντάξουμε στο ισοζύγιό μας αντιστοιχεί στην ποσότητα νερού που μπορεί να μεταφέρει ο αγωγός Τουρκίας-κατεχομένων.

Στις κυριότερες δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνεται,
  • το Έργο Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λευκωσίας (Φάση Α’: κατασκευή δεξαμενής, αντλιοστασίων και αγωγών μεταφοράς στην Ανθούπολη και Φάση Β’: κατασκευή φράγματος στο Παλιομέτοχο) και
  • το Έργο Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού Λάρνακας (κατασκευή φράγματος στην Τερσεφάνου).


Εντός του 2015 προωθήθηκε,  
  • η προκήρυξη διαγωνισμού για τη μελέτη του Έργου Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού Λάρνακας και η υλοποίηση έργων επαναχρησιμοποίησης, με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ.
  • η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή του Έργου Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού Δυτικής Λευκωσίας – Φάση Α
  • η προκήρυξη και προώθηση προσφορών για το αποχετευτικό δίκτυο Σινά Όρος - Καλλιάνα και Τεμβριά – Κοράκου
  • η κατασκευή Σταθμών επεξεργασίας λυμάτων και συναφών εργασιών καθώς και 20ετης λειτουργία και συντήρηση στο Δήμο Αθηένου και Αστρομερίτη
  • η κατασκευή Αποχετευτικών δικτύων Δήμου Σωτήρας, κοινότητας Λιοπετρίου και Παραλιακής Περιοχής Δήμου Σωτήρας και
  • η κατασκευή Σταθμού Επεξεργασίας Οικιακών Βοθρολυμάτων, Βιομηχανικών Αποβλήτων, Περίσσειας Υγρής Λάσπης και Στραγγισμάτων στην περιοχή Βατί Λεμεσού.  

Μεταρρύθμιση αγροτικής οικονομίας

Όπως ανάφερα και προηγουμένως, στόχος μας είναι το Υπουργείο αυτό να καταστεί ακόμη πιο αναπτυξιακό και παραγωγικό. Για επίτευξη αυτού του στόχου, γίνονται συνεχείς αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε ξεπερασμένες δομές και νοοτροπίες που δημιουργούν στρεβλώσεις και κρατούν το σύνολο του αγροτικού τομέα όμηρο.
Ως εκ τούτου προωθείται,
  • η ρύθμιση/εξορθολογισμός της Γεωργικής Ασφάλισης,
  • η ρύθμιση του Τομέα Σιτηρών, με την αναδιάρθρωση της Επιτροπής Σιτηρών με στόχο τη διασφάλιση χαμηλών τιμών και ικανοποιητικών   στρατηγικών αποθεμάτων σιτηρών και
  • η υιοθέτηση του Μητρώου Αγροτών για στόχευση των μέτρων αγροτικής πολιτικής.

Αγροτική ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο

Το Υπουργείο στοχεύει στην αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, στο πλαίσιο του οποίου θα διατεθεί ποσό €243εκατ. Μέσω του Προγράμματος θα δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίες (300 θέσεις για νέους γεωργούς) και θα ενισχυθούν 170 επιχειρήσεις καθώς  και 1000 γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες. Μέσα στο 2016 προχωρούμε με την προκήρυξη των Μέτρων
  • για επενδύσεις στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, (προϋπολογισμός €20εκ)
  • επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων, (προϋπολογισμός €10εκ)  και
  • ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών (προϋπολογισμός €3,5εκ)

Στόχος, επίσης, είναι η προώθηση των μέτρων του Προγράμματος «Θάλασσα» 2014-2020, στο πλαίσιο του οποίου θα διατεθεί ποσό €53εκ. Μέσω του Προγράμματος θα δημιουργηθούν 50 νέες θέσεις εργασίες, ενώ θα διατηρηθούν 862 θέσεις και θα δημιουργηθούν ή/και ενισχυθούν συνολικά 35 επιχειρήσεις. Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι με συντονισμένες προσπάθειες πετύχαμε   το διπλασιασμό της αρχικής κατανομής πόρων για την Κύπρο και το πρόγραμμα εγκρίθηκε στις 2 Ιουλίου 2015 από την ΕΕ με Ευρωπαϊκή συνεισφορά 40εκ. ευρώ αντί 20εκ. ευρώ.

Μέσα στο 2016 προχωρούμε με την προκήρυξη των Μέτρων για
  • παραγωγικές επενδύσεις στην   υδατοκαλλιέργεια,
  • αξιοποίηση των τεχνητών υφάλων, για ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων και ενίσχυση του τουριστικού μας προϊόντος
  • βελτίωση αλιευτικών καταφυγίων και
  • αειφόρο διαχείριση  αλιείας (χορηγίες προς αλιείς).
 
Το 2015 πετύχαμε την ολοκλήρωση και πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, για την περίοδο 2007-2013, τόσο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), όσο και του Προγράμματος για την Αλιεία. Η επιτυχία είναι σημαντική για το Υπουργείο, ιδίως εάν ληφθούν υπόψη οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την περίοδο εφαρμογής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της εφαρμογής του ΠΑΑ, το 2007 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων έφτανε μόλις το 55%.  
  • Στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2007-2013 διατέθηκαν €282 εκ. στον αγροτικό κόσμο, ενισχύθηκαν 315 νέοι γεωργοί και 170 επιχειρήσεις, καθώς   και    3000 γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013, είχε συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης €36εκ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 91 θέσεων εργασίας, τη διατήρηση άλλων 622 θέσεων και την ενίσχυση 28 επιχειρήσεων.
 
Αγροτικές Ενισχύσεις

Κατά την περίοδο Μάρτιος 2013 – Φεβρουάριος 2016, η αγροτική οικονομία ενισχύθηκε με ποσά πέραν των €343 εκ. Συγκεκριμένα, το 2013 πραγματοποιήθηκαν πληρωμές στον αγροτικό κόσμο ύψους €112 εκ., το 2014 €105 εκ. και το 2015 πληρωμές ύψους €126εκ.

Αναλυτικά, για το έτος 2015, το ποσό των €126εκ. περίπου, αφορά τα ακόλουθα:
  • Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013: €43,2εκ
  • Άμεσες Πληρωμές του 2015: Η πληρωμή του ποσού βρίσκεται σε εξέλιξη. €31 εκ καταβλήθηκαν για τις Άμεσες Ενισχύσεις του έτους 2014 και πρόσθετα €32εκ θα καταβληθούν σύντομα  για τις Άμεσες Ενισχύσεις του έτους 2015.
  • Μέτρα Κοινής Οργάνωσης Αγοράς: €3,6εκ
  • Πρόγραμμα για Αμπελουργία: €5,2εκ.
  • Αποζημιώσεις για ζημιές από Ταμείο Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης: €8,7εκ
  • Μέτρα στήριξης λόγω του ρωσικού εμπάργκο: €2,0εκ

Το 2015 λειτούργησε και το πρώτο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Αγρότη, στο οποίο οι αγρότες θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση και να εξυπηρετούνται για σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης της στήριξης τους για απορρόφηση πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διαμορφώνει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το πλαίσιο των κατάλληλων πολιτικών και μέτρων για μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, μεταφορών, χρήσης γης και αποβλήτων.   Η  προσπάθεια αυτή στοχεύει :
  • στην ανταπόκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της,
  • στην ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής   της Κύπρου στις παρατηρημένες και προβλεπόμενες μεταβολές του κλίματος
  • αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενίσχυση των δράσεων για μια πιο αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία.

Στους στόχους του 2016 τίθεται,
  • η υιοθέτηση στρατηγικού σχεδίου για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή,
  • η προώθηση δράσεων στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων με την ΕΕ προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και
  • η έναρξη ιδιωτικών έργων συνολικού κεφαλαιουχικού κόστους €420 εκατ. με συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ανέλθει στα €118 εκατ. από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα NER300 (2 έργα ηλιοθερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και 1 έργο για ανάπτυξη έξυπνου δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας).

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Όπως αντιλαμβάνεστε απ’ όλα όσα ανάφερα, το Υπουργείο μας υλοποίησε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους στόχους και τις επιδιώξεις του το 2015. Σε ένα αρνητικό οικονομικό κλίμα και πολλές δυσκολίες, λόγω της κρίσης, καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας ένα πολυσύνθετο και πολυεπίπεδο έργο.

Ωστόσο, οι συνθήκες και τα δεδομένα συνεχώς διαφοροποιούνται, γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ανασυντασσόμαστε και να δρομολογούμε νέες στρατηγικές. Οι προκλήσεις του 2016 είναι και πολλές και δύσκολες.

Η διαβεβαίωση που δίνουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, είναι ότι,
  • θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον αγροτικό κόσμο, με σκοπό αφενός τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του και αφετέρου την αύξηση, ποσοτική και ποιοτική,   της συνεισφοράς του γεωργικού τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου και
  • θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για προώθηση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών μας πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με σωστή διαχείριση, στρατηγικές κινήσεις και ευφάνταστες ιδέες, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουμε τους όντως φιλόδοξους στόχους της νέας χρονιάς.