8/2/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ σχετικά με την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και για το κόστος της λύσης.
 
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, μέσω του εκπρόσωπου του κ. Μπαρίς Μπουρτζού   ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής: «Να πω ότι το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις, όπως αντιλαμβάνονται όλοι, αποσκοπούν να εξυπηρετήσουν και ορισμένες σκοπιμότητες. Άρα η ουσία είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως και το τελικό αποτέλεσμα που θα έχουμε ενώπιόν μας και θα μπορούμε όλοι εκ του ασφαλούς να τοποθετηθούμε επί ενός πολύ συγκεκριμένου σχεδίου».    

Κληθείς να απαντήσει αν κάποιες   δηλώσεις γίνονται για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, είπε: «Μιλώ γενικότερα και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός αυτό. Σε σχέση με τη μετεξέλιξη, θέλω να πω ότι υπάρχει συναντίληψη στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινότητας και είναι κρίμα ακόμα και σε αυτό το θέμα να βρίσκουμε μεταξύ μας διαφωνίες και για το πλαίσιο της λύσης- κι αυτή είναι μια θέση που γίνεται αποδεκτή και σε διεθνές επίπεδο-   η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρουμε, ότι δηλαδή δεν θα προνοείται ή θα προκύπτει μέσα από δημόσιες δηλώσεις. Θα προκύπτει μέσα από πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες ενός ενδεχόμενου σχεδίου λύσης. Πρόνοιες που θα αφορούν το Κεφάλαιο 10, για παράδειγμα, που αφορά στην εφαρμογή του κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές μετά τη λύση του Κυπριακού, πρόνοιες που θα αφορούν στη λύση του Κυπριακού και δεν θα αποτελούν πρωτογενές δίκαιο, πρόνοιες που θα αφορούν στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα χρειαστεί να υποβάλει ξανά αίτηση στην ΕΕ, στα Ηνωμένα Έθνη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πρόνοιες που θα αφορούν στην εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.ο.κ. Άρα δεν τίθεται θέμα, καν για συζήτηση για κάτι διαφορετικό».

Ερωτηθείς για την άποψη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι θα πρέπει να καταγράφεται ρητώς ότι πρόκειται για μετεξέλιξη, διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα με ασάφειες που ενδεχομένως να δημιουργηθούν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Η απλή καταγραφή από μόνη της δεν διασφαλίζει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνω ότι το πιο σημαντικό δεν είναι απλά να καταγράφεται στην πρώτη σελίδα ενός ενδεχομένου σχεδίου λύσης, το σημαντικό είναι να προνοείται και να προκύπτει μέσα από πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες   ενός σχεδίου λύσης και όχι μια μόνο πρόνοια   αλλά πολλές πρόνοιες. Και είναι εκεί που εστιάζει η δική μας η προσπάθεια μέσα από πρόνοιες συγκεκριμένες ενός σχεδίου λύσης. Να σας δώσω ένα παράδειγμα, μπορεί να λέει στην πρώτη σελίδα   ενός ενδεχομένου σχεδίου λύσης ότι για σκοπούς συζήτησης η γενομένη Κυπριακή Δημοκρατία, η γενομένη η Ομόσπονδή Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν η λύση είναι πρωτογενές δίκαιο τότε δεν είναι μετεξέλιξη. Άρα οι διακηρύξεις, οι δηλώσεις γενικότερα δεν είναι αυτές που θα διασφαλίσουν τις   βασικές μας θέσεις. Είναι μέσα από τη διαπραγμάτευση, μέσα από πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες ενός σχεδίου λύσης [που θα διασφαλιστούν οι βασικές μας θέσεις]».

Απαντώντας σε ερώτηση   για τον σαφή τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει σε συνέντευξή του ότι οι συνιστώσες πολιτείες θα προκύπτουν μέσα από το Σύνταγμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:   «Θα είναι νέα δομή, η οποία θα είναι μετεξέλιξη της δομής του 1960 σε μια ομοσπονδιακή δομή και δεν τίθεται θέμα σήμερα συνομοσπονδίας. Είναι μια βασική διαφορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι δεν συζητείται η ομοσπονδία, ο στόχος της ομοσπονδίας, της λύσης της ομοσπονδίας, όπως αυτός έχει επιτευχθεί» και πρόσθεσε ότι είναι αυτό που συμφωνήθηκε με την τουρκοκυπριακή πλευρά εδώ και καιρό ότι δηλαδή είναι μια νέα ομοσπονδιακή δομή. Πρόκειται για τη δομή του 1960 που θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακή δομή.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, επίσης ότι: «Οι δυο πολιτείες δεν προϋπάρχουν και η άλλη πλευρά μπορεί δημόσια να λέει ό,τι θέλει, σημασία έχει τι υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι δυο πολιτείες θα προκύψουν μέσα από το ίδιο το Σύνταγμα κι αυτό είναι κάτι που είναι ξεκάθαρο. Έχει συμφωνηθεί. Όπως είπα το Κυπριακό θα λυθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για να είμαστε όλοι υπεύθυνοι αναμένουμε να δούμε. Να οδηγηθούμε σε ένα σχέδιο λύσης, που θα έχουμε ενώπιόν μας, και τότε θα έχουμε όλο τον χρόνο όλοι μας να τοποθετηθούμε έναντι του κυπριακού λαού»

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μπαρίς Μπουρτζού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Δεν θα σχολιάζουμε κάθε ημέρα τις δηλώσεις που γίνονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Όσον αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχω ξεκαθαρίσει ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα δημιουργηθεί μια νέα ομοσπονδιακή δομή, όπου θα υφίσταται το σύστημα του 1960 σε μια νέα όμως ομοσπονδιακή δομή. Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτείες δεν προϋπάρχουν, αλλά θα προκύπτουν μέσα από το Σύνταγμα. Πρέπει όλοι να είμαστε σοβαροί, δεν πρόκειται να λύσουμε το Κυπριακό μέσα από δημόσιες δηλώσεις».   

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «Αναφορικά με το κόστος της λύσης όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνέντευξή του διεξάγονται μελέτες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η εμπλοκή του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έγινε μετά από επιμονή του Προέδρου της Δημοκρατίας ακριβώς για να γνωρίζουμε δεδομένα της οικονομικής πτυχής της λύσης. Έχουν επισκεφτεί κλιμάκια   την Κύπρο την περίοδο 12-18 Δεκεμβρίου και έχουν αρχίσει να εργάζονται. Μπορώ να αναφέρω σε γενικές γραμμές ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα εργάζονται για να έχουμε ενώπιόν μας πραγματικά δεδομένα και αναλόγως των ευρημάτων να μπορούμε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα.   Να πω επίσης ότι σίγουρα δεν αφορά μόνο το περιουσιακό αλλά συνολικά. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια προσπάθεια στο Κυπριακό μετά από δική μας πρωτοβουλία. Έχει αρχίσει να γίνεται συλλογή δεδομένων, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι τεχνικές μελέτες».   
   
Ακόμα ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι: «Μετά από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει μια ανοικτή διαδικασία προσεχώς για ενημέρωση των μελών της Βουλής, αλλά και γενικότερα του κυπριακού λαού. Να κάνω και μια εισήγηση από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, ερχόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο σίγουρα είναι και θεμιτό και εφικτό μέσα στο πλαίσιο της Δημοκρατίας να γίνεται και κριτική και αντιπαράθεση. Η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στις Βουλευτικές εκλογές, αλλά δική μας επιδίωξη είναι μέσα από αυτόν τον διάλογο να ενημερώνουμε πραγματικά τον κόσμο επί πραγματικών δεδομένων και να μην κάνουμε κριτική για χάρη της κριτικής και να μην κάνουμε αβασάνιστη κριτική γιατί στο τέλος της ημέρας τέτοιου είδους πρακτικές το μόνο που θα πετύχουν είναι να απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τον κυπριακό λαό από την πολιτική   και γενικότερα από τις εκλογικές διαδικασίες. Άρα αυτήν την περίοδο οφείλουμε όλοι μας να είμαστε διπλά υπεύθυνοι λαμβάνοντας υπόψη ότι σε πολύ λίγο καιρό θα έχουμε μια εκλογική διαδικασία και όλοι μας επιθυμούμε η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών μας να προσέλθουν και να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές».    

Επίσης σημείωσε ότι: «Η κριτική είναι αποδεκτή και είναι εποικοδομητική αρκεί να γίνεται στη βάση πραγματικών δεδομένων. Εγώ λέω ότι όλοι μας πρέπει να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, ειδικά αυτήν την περίοδο, να σκεφτόμαστε δυο φορές πριν προχωρούμε σε δηλώσεις ή ανακοινώσεις. Ο κόσμος μας παρακολουθεί και στο τέλος της ημέρας τυχόν εξελίξεις σε σχέση με τον αριθμό των συμπατριωτών μας που θα προσέλθουν στις κάλπες, αν έχουμε αρνητικά αποτελέσματα εκείνο θα είναι για όλους μας αρνητικό».

Αναφορικά με τη διαρροή του εγγράφου από το Εθνικό Συμβούλιο και τη λειτουργία του Σώματος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι θα ληφθούν αποφάσεις και γι’ αυτό το Σώμα, και ότι την Πέμπτη στις 11 Φεβρουαρίου μετά την ενημέρωση της Βουλής,   θα ληφθούν αποφάσεις συνολικά για όλα τα θέματα.

Καταλήγοντας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι χθες   λήφθηκε απόφαση στο Προεδρικό για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης φυσικού αερίου, είπε ότι: «Αυτό που μπορώ να σας επιβεβαιώσω είναι ότι έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό με τη συμμετοχή του Προέδρου, του Υπουργού Ενέργειας και εκπροσώπων από τη ΡΑΕΚ, τη ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ και έγινε μια συνολική συζήτηση επί της κατάστασης πραγμάτων σε σχέση με την ενδιάμεση λύση. Λήφθηκαν ορισμένες αποφάσεις για τις οποίες όμως πρώτα θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες γιατί αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν νομικά θέματα και δεν θα ήταν ορθό από μέρους μου να αναφέρω αυτήν τη στιγμή τα αποτελέσματα της συζήτησης που έγινε».