8/2/16

O Δήμαρχος Αμμοχώστου επισκέφθηκε το Βερολίνο

O Δήμαρχος Αμμοχώστου επισκέφθηκε το Βερολίνο


O Δήμαρχος Αμμοχώστου, Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αλέξης Γαλανός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Βερολίνο μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 5 Φεβρουαρίου 2016. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο, ο κ. Γαλανός είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου ( Bundesrat ) και Πρωθυπουργό του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου της Σαξωνίας κ. Stanislav Tillich , με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας, καθώς και με αξιωματούχους του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Καγκελαρίας.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ προσφώνησαν εκδήλωση για την Αμμόχωστο. με τίτλο “Die vergessene Stadt” («Η ξεχασμένη πόλη») που περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας και κονσέρτο. Στην εκδήλωση, παρέστησαν Πρέσβεις, υψηλόβαθμοι Γερμανοί Αξιωματούχοι, μέλη του Κοινοβουλίου και πλήθος κόσμου.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι η Αμμόχωστος, καίτοι κατεχόμενη, παραμένει αξέχαστη και συνεχίζει να ζει μέσα από τον κόσμο της, μέσα από την άσβεστη μνήμη και τον διακαή πόθο για επιστροφή. Αναφέρθηκε στο θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ως προνοείται από τα Ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, και υπογράμμισε την ανάγκη εισόδου στην πόλη ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα εκπονήσουν μελέτη για την ανοικοδόμηση της πόλης, ως κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία, αλλά και που θα ενισχύει τη διαδικασία των συνομιλιών.

Εκφράζοντας την ελπίδα για θετική κατάληξη των συνομιλιών, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου σημείωσε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα σημάνει όχι μόνο αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και επανένωση της νήσου, αλλά θα αποτελέσει και καθοριστικό παράγοντα για την προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
_______________
8/2/2016