8/1/16

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα στην εκπομπή ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:  

«Δεν έχουμε κολλήσει στο περιουσιακό. Από μόνο του είναι ένα δύσκολο θέμα, ένα θέμα το οποίο αγγίζει πολλές άλλες πτυχές του Κυπριακού και μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης παρουσιάζονται κάποιες δυσκολίες, κάποιες διαφωνίες, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.

Χθες, έγινε μια πολύ καλή συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι πτυχές των διαφόρων κεφαλαίων του Κυπριακού. Αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί πτυχές σχεδόν από όλα τα κεφάλαια. Ακόμη στο εδαφικό έχει γίνει συζήτηση όσον αφορά στα κριτήρια που πρέπει να διέπουν τη λύση του περιουσιακού.

Συμφωνήθηκε ότι στους επόμενους μήνες θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των κεφαλαίων, έτσι ώστε μετά την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης, μέσα από μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης πραγμάτων, να δούμε πού συμφωνούμε, πού έχουμε πετύχει να σμικρύνουμε τις διαφορές ανάμεσα στις θέσεις των δύο πλευρών και πού υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες και να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει χρονικά πόσο καιρό θα χρειαστεί όλη αυτή η διαδικασία. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Είχαμε το θέμα του περιουσιακού. Για κάποιους αυτή η συζήτηση θα ολοκληρωνόταν πολύ σύντομα. Στην πορεία έχουν προκύψει δυσκολίες και προβλήματα και συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, άρα δεν μπορεί κανείς να καθορίσει χρονικό προσδιορισμό. Μόνο τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορούν να καθορίσουν πότε χρονικά θα ολοκληρωθεί αυτό.   

Στο Νταβός δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι που αφορά συγκεκριμένα τις συνομιλίες ή αυτά που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Κυπριακό. Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι έχουμε ενώπιόν μας μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαπραγμάτευση. Ταυτόχρονα, αντιλαμβάνεστε ότι για ένα αριθμό σημαντικών θεμάτων που συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να στηριχθεί από την Τουρκία μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει, για παράδειγμα, το γεγονός ότι στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στο θέμα του τουρκικού στρατού, σε άλλες πτυχές του συζητούνται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στην Τουρκία θα είναι που θα ληφθούν αποφάσεις.  

Να αναφέρω ότι και χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών για να δούμε ποια θέματα θα πρέπει να συζητηθούν τους επόμενους μήνες, έγινε ανταλλαγή απόψεων ακόμη και στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τις πολύ πρόσφατες επισκέψεις στην Κύπρο αριθμό σημαντικών αξιωματούχων από το εξωτερικό, η δική μας εκτίμηση είναι ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν είναι δύσκολο να επιλυθεί. Κανείς σήμερα, και επαναλαμβάνω αυτό είναι και αποτέλεσμα των συζητήσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε με τους ξένους αξιωματούχους που επισκέφθηκαν την Κύπρο, δε θέτει θέμα στρατιωτικών εγγυήσεων το 2015 για ένα κράτος, και πολύ περισσότερο ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

Η εγγύηση θα προέλθει μέσα από τις ίδιες τις πρόνοιες της λύσης, μέσα από τους μηχανισμούς εφαρμογής της λύσης. Από εκεί και πέρα, η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ θεωρούμε ότι είναι η σημαντικότερη εγγύηση για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πολύ πρόσφατα, και με αφορμή το περιστατικό που προέκυψε στις κατεχόμενες περιοχές για την ανάγκη ηλεκτρισμού πόσο άμεσα λειτούργησε το όλο σύστημα. Αντιλαμβάνεστε ότι τα ΜΟΕ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεφεύγουν ενός πλαισίου νομιμότητας, και το σημαντικότερο – και αυτή είναι η άποψη και των δύο ηγετών, αλλά και γενικότερα η προσέγγιση που υπάρχει και από τα Ηνωμένα Έθνη - τα ΜΟΕ λειτουργούν παράλληλα προς τη διαπραγματευτική διαδικασία και στόχο έχουν να ενισχύσουν την προσπάθεια και τον στόχο της διαπραγμάτευσης που είναι ο τερματισμός του status quo .

Οποιαδήποτε άλλη επίπτωση από την εφαρμογή ΜΟΕ, οποιαδήποτε άλλο αποτέλεσμα από την εφαρμογή ΜΟΕ θα είναι μια αρνητική εξέλιξη. Γενικότερα, θεωρούμε ότι ο ρυθμός υλοποίησης είναι ικανοποιητικός. Έγιναν σημαντικά βήματα, συνεχίζεται η προσπάθεια σε κάποια άλλα και ευελπιστούμε σύντομα ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινωθούν περισσότερα».