8/1/16

Δηλώσεις Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Αδάμου Αδάμου

Δηλώσεις Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Αδάμου Αδάμου

Στη σημερινή συνεδρία της επιτροπής Περιβάλλοντος κλήθηκε o Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης, να μας παρουσιάσει τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής της 19ης Νοεμβρίου 2015, πριν τις πάρει για απόφαση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Μετά την ενημέρωση αναπτύχθηκαν οι ενστάσεις μελών της επιτροπής αλλά και βουλευτών που συμφωνούσαν με την τοποθέτηση του Υπουργού. Όπως είναι γνωστό ετοιμάστηκε Διαχειριστικό Σχέδιο για τον Ακάμα           , που είχε γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία τόσο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αλλά και των Κοινοτήτων της Περιοχής. Επειδή όμως η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής τροποποιεί κατά κάποιο τρόπο το Διαχειριστικό Σχέδιο που συμφωνήθηκε, κυρίως όσο αφορά το 25% της περιοχής Νατούρα του Ακάμα, που αποτελεί ιδιοκτησία ιδιωτών και που κατά τον κ. Υπουργό θα γίνει νέος πολεοδομικός σχεδιασμός για αναπτύξεις που θα υπάγονται κάτω από την Οδηγία της Ε.Ε. για τους οικοτόπους, ζητήθηκε, όπως προτού κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, να γίνει νέα συζήτηση του Υπουργού με τις ΜΚΟ για το Περιβάλλον και τους Φίλους του ΑΚΑΜΑ, μαζί με τις Κοινότητες της περιοχής, για πλήρη ενημέρωση τους για τις αλλαγές και ίσως κατάληξη σε διαφορετικές αποφάσεις. Το αίτημα του Προέδρου της Κ.Ε. Περιβάλλοντος έγινε αποδεκτό από τον κ. Υπουργό. Οι δηλώσεις του Υπουργού για ενδεχόμενες αναπτύξεις εντός του δικτύου ΦΥΣΗ2000, αφού κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή οδηγία, όπως τόνισε, καθώς και η ανάγκη όπως είπε να ξεφύγουμε από τις προηγούμενες αποφάσεις των υπουργικών συμβουλίων, που προνοούν αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες γης, με την πρόφαση ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια. Δήλωση που γεννά πραγματικές ανησυχίες για το ποια θα μπορεί να είναι η λύση.
Μήπως οι άναρχες αναπτύξεις; Μήπως η προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων;
Το ΑΚΕΛ ζητά από την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο αλλά και την υπουργική επιτροπή να τοποθετηθούν ξεκάθαρα ως προς το τι προτίθενται να πράξουν στην περιοχή του Ακάμα.
Ως ΑΚΕΛ στηρίζουμε τις προσπάθειες των περιβαλλοντικών κινημάτων για την προστασία της περιοχής, και τοποθετούμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός Εθνικού Πάρκου, το οποίο εάν αξιοποιηθεί σωστά και με κύρια συνιστώσα την ανάπτυξη των γύρω κοινοτήτων, τότε θα επιφέρει μόνο θετικά στην περιοχή.
Θεωρούμε ότι ο Ακάμας, αποτελεί μοναδικό οικότοπο τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και για αυτό το λόγο η πολιτεία, οφείλει να εξεύρει εκείνη τη λύση η οποία δεν θα διαχωρίσει τους ιδιότητες γης σε νικητές και χαμένους, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίσει το μέλλον μια τέτοιας περιβαλλοντικής σημασίας περιοχή.
08/01/2016