13/1/16

Δήλωση Σταύρου Ευαγόρου, Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ

Δήλωση Σταύρου Ευαγόρου, Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ– Αριστερά– Νέες Δυνάμεις για τη Λίστα Λαγκάρντ


Είναι σε όλους γνωστό ότι ως ΑΚΕΛ είχαμε με διάφορες ενέργειες μας πρωτοστατήσει για την εξασφάλιση της λίστας Λαγκάρντ. Πρόσθετα υπενθυμίζουμε ότι πρώτοι είχαμε εκφράσει την ευαρέσκεια μας για την δουλειά που έκαμαν τα αρμόδια τμήματα της κυβέρνησης σε σχέση με την ταυτοποίηση της λίστας Λαγκάρντ η οποία έχει ολοκληρωθεί.
Στη βάση εκείνης της ταυτοποίησης έχουν μέχρι στιγμής επιβληθεί φορολογίες ύψους 35 εκ. ευρώ μόνο για το 2003 ενώ όπως ελέχθει θ’ ακολουθήσουν και άλλες για τα επόμενα χρόνια.
Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι η διερεύνηση της λίστας θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους. Θα έπρεπε ήδη σ’ αυτή την διερεύνηση να είχαν εμπλακεί και οι διωκτικές αρχές της Δημοκρατίας. Δυστυχώς σ’ αυτό το επίπεδο η κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει και θα πρέπει να λογοδοτήσει στο λαό.
Επειδή η φοροδιαφυγή είναι ποινικό αδίκημα αναμένουμε ότι με την ολοκλήρωση της διερεύνησης,  οι φοροφυγάδες θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Πρόσθετα θα πρέπει να διερευνηθεί κάθε ποσόν πίσω από τους λογαριασμούς στην Ελβετική Τράπεζα κρύβονται άλλες παράνομες ενέργειες όπως π.χ. ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή μίζες.
O κυπριακός λαός πρέπει παράλληλα να γνωρίζει κατά πόσον πίσω από τέτοιους λογαριασμούς κρύβονται πολιτικά πρόσωπα. Σε μια τέτοια περίπτωση τα ονόματα θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν.
Τέλος ως ΑΚΕΛ ερωτούμε την κυβέρνηση:
Αφού ο ‘Ερβε Φαλτσιάνι, ο τραπεζίτης που αποκάλυψε τη Λίστα Λαγκάρντ, εξέφρασε δημόσια την προθυμία του να βοηθήσει τις κυπριακές αρχές στην εξασφάλιση κι’ άλλων ονομάτων (τονίζοντας μάλιστα ότι οι κυπριακές αρχές κατέχουν μόνο το 1/3 των ονομάτων που έχουν λογαριασμούς στην Ελβετική τράπεζα), τότε γιατί μέχρι και σήμερα ως κυπριακές αρχές δεν έχουν επικοινωνήσει και δεν έχουν αξιοποιήσει αυτή την πολύτιμη πηγή πληροφόρησης;


13/01/2016