27/1/16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

"Πιθανή λύση του Κυπριακού θα αναθερμάνει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε αυτή την διαδρομή δεν μπορούν να μείνουν έξω τα ζητήματα που αφορούν την επίλυση του κουρδικού. Φέρνοντας έτσι τον Ερτογάν προ των ευθυνών του".

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου μετά από ομιλία του στο 12ο Διεθνές Συνέδριο για την Τουρκία, το Κουρδικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
O Τάκης Χατζηγεωργίου σημειώνει ότι "η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ συμφέρει και στην ΕΕ και στη Τουρκία. Στην ΕΕ διότι συγκρατεί την Τουρκία από του να μετατραπεί σε ακόμα ένα φονταμενταλιστικό ισλαμικό κράτος, όπως για παράδειγμα  το Ιράν.  Δημιουργεί δηλαδή ένα σύνορο μεταξύ Ευρώπης και της ακραίας ισλαμικής περιοχής. Από την άλλη συμφέρει και στην Τουρκία γιατί της δίνει μια προνομιακή θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής. Με όλα τα επιπλέον πλεονεκτήματα μιας χώρας γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας".

Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Τάκης Χατζηγεωργίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (
HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Τον ενημέρωσε για επικείμενη επίσκεψη Ευρωβουλευτών από διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην νοτιοανατολική Τουρκία η οποία προγραμματίζεται για την δεύτερη εβδομάδα του Φεβράρη. Ο κος Ντεμιρτάς εξέφρασε την εκτίμηση του για αυτή την προσπάθεια καθώς και την επιθυμία για συνάντηση μαζί με τους Ευρωβουλευτές στο Ντιγιαρμπακίρ.

Πέραν του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και  του Τάκη Χατζηγεωργίου στο Συνέδριο μίλησαν επίσης οι βραβευθέντες με το Νόμπελ Ειρήνης
 
Jose Ramos-Horta (Πρώην Πρόεδρος Ανατολικού Τιμόρ) και Shirin Ebadi, η Leyla Zana καθώς και επιφανείς ακαδημαϊκοί και πολιτικοί που ασχολούνται με το ζήτημα.

Το Συνέδριο, που συνεχίζεται και σήμερα, διοργανώνεται υπό την υψηλή αιγίδα του Noam Chomsky, του Αρχιεπισκόπου Desmond Tutu, του Δρ. Shirin Ebadi, του Τούρκου συγγραφέα Vedat Turkali, της Leyla Zana και της Bianca Jagger (πρέσβειρας καλής θέλησης του Συμβουλίου της Ευρώπης)