27/1/16

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη, Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη,
Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

·         Αντιμεταρρύθμιση προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με τις αλλαγές που προτείνει
·         Να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για δύο εξετάσεις το χρόνο σε Γυμνάσιο και Λύκειο

Οι περιβόητες αλλαγές μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι στην ουσία τους αλλαγές Αντι-μεταρρύθμισης. Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα προωθούνται αλλαγές που στοχεύουν στη δημιουργία ενός σχολείου αυταρχικού, αντιδημοκρατικού και εξεταστοκεντρικού. Οι περισσότερες αλλαγές που το ΥΠΠΟ προωθεί, στηρίζονται σε μια φιλοσοφία ξεπερασμένη και αναχρονιστική, είναι πρόχειρες και βεβιασμένες.
Τελευταίο παράδειγμα αντιμεταρρύθμισης αποτελεί η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να εισάγει ένα πλήρως εξεταστοκεντρικό σύστημα, από την έκτη δημοτικού, στο γυμνάσιο και στο Λύκειο, δύο φορές το χρόνο ανά τετράμηνο. Αν τελικά εφαρμοστεί η θέση του ΥΠΠΟ, το δημόσιο σχολείο θα μετατραπεί σε βιομηχανία εξετάσεων. Θα εκτοξεύσει την παραπαιδεία και το φροντιστήριο στα ύψη. Οι οικογένειες που δεν θα έχουν να πληρώσουν θα βλέπουν τα παιδιά τους να κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας δεν θα αντέχουν αυτό το εντατικό πρόγραμμα με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πρέπει άμεσα να εγκαταλείψει το νέο μέτρο αντιμεταρρύθμισης που προωθεί. Καλούμε τους γονείς και τους μαθητές μας, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία ευρύτερα να αντιδράσουν σε αυτό το νέο πισωγύρισμα.
27/01/2016