31/1/16

Η κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα για δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου στο Παλαιστινιακό

Γραπτή Δήλωση Γιώργου Λουκαΐδη, Εκπρόσωπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ

Η κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα για δηλώσεις
Αβέρωφ Νεοφύτου στο Παλαιστινιακό

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες των απαράδεκτων τοποθετήσεων του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το Παλαιστινιακό, οι οποίες καμία σχέση έχουν με τις ιστορικές, σταθερές θέσεις της Κύπρου στο Παλαιστινιακό. Δηλώσεις, μέσα από τις οποίες παρουσιαζόταν ο θύτης ως το θύμα, παραγνωρίζοντας πλήρως την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Κυπριακό.  
Αυτές οι απαράδεχτες τοποθετήσεις μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν ανάμεσα στους Παλαιστινίους και τους Άραβες γενικότερα. Η επιστολή του πρώην Υπ. Εξωτερικών της Παλαιστίνης Ναμπίλ Σαάθ, που δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο καθώς και η σχετική επιστολή του Παλαιστίνιου Πρέσβη στην Κύπρο προς τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, που αποστάλθηκε μετά την αντίδραση του ΑΚΕΛ στις δηλώσεις Νεοφύτου και η οποία επισυνάπτεται,  είναι ενδεικτικές της ζημιάς που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του κ. Νεοφύτου.
Καλούμε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί άμεσα σχετικά με τις δηλώσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και να ξεκαθαρίσει κατά πόσο υιοθετεί ή όχι το περιεχόμενο τους. Πιθανή συνέχιση της σιωπής και αποφυγή τοποθέτησης, εξ αντικειμένου θα εκληφθεί ως  κυβερνητική στήριξη και αποδοχή των θέσεων του Προέδρου του Συναγερμού.
Αντίστοιχα, η σύσκεψή Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων θα πρέπει να ασχοληθεί γενικότερα με την επίσκεψη Νεοφύτου στο Ισραήλ, την οποία τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών πληροφορήθηκαν από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Συναγερμού. Ειδικότερα, όμως, θα πρέπει να εξεταστεί η εκμετάλλευση της θέσης του Προέδρου της Επιτροπής από τον κ. Νεοφύτου, για να προβάλει ακραίες κομματικές θέσεις, οι οποίες εξέθεσαν την Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και την Κύπρο.

31/1/16