31/1/16

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΚΕ ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού στην εκδρομή της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος


Από μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό στους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους νέους. Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στα νιάτα της ΕΔΟΝ, στα νιάτα της Κύπρου. Η ετήσια αυτή εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία φέτος. Οι προσπάθειες για λύση κορυφώνονται. Κοινή προσπάθεια των προοδευτικών Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων θα συμβάλει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είναι αλήθεια πως αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συμβάλει να ανοίξει ο δρόμος της επανένωσης και της ειρήνης, αυτός είναι η νεολαία της ΕΔΟΝ, η νεολαία της Κύπρου. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να φωνάξει δυνατά ότι τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει την ειρήνη στην Κύπρο, αυτός είναι η νεολαία της ΕΔΟΝ. Η ΕΔΟΝ σμίγοντας τη φωνή της με τουρκοκύπριους νέους και νέες. Μακάρι η δική σας γενιά να είναι η γενιά της επανένωσης. Η γενιά που θα κλείσει μια για πάντα πίσω της όσα βύθισαν το λαό μας στο αίμα και στο δάκρυ.
Ο λαός μας πέρασε πολλά. Τη δικαίωση του αγώνα του, του τη χρωστά η Ιστορία. Όμως στον κόσμο που ζούμε, τίποτα δε χαρίζεται. Τα πάντα κατακτιούνται. Την πάλη για το αυτονόητο, να μπορεί δηλαδή ο λαός μας να ζει στη γη που τον γέννησε, δίχως συρματοπλέγματα, στρατούς, βάσεις και κηδεμόνες, πρέπει να την κερδίσουμε. Πρόκειται για σκληρή αναμέτρηση. Με πανίσχυρους αντιπάλους. Αυτό που επεδίωκε ανέκαθεν ο ιμπεριαλισμός ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου. Ο διαμελισμός της. Η επίταξη της στα μεγάλα συμφέροντα. Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορούμε εμείς να ορθώσουμε το ανάστημα μας∙ να αγωνιστούμε για το δίκαιο∙ για το αύριο των παιδιών μας.
Δεν πολεμάμε με ανεμόμυλους. Το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι δεδομένο. Δε ζητούμε τίποτε περισσότερο από αυτό. Λύση βασισμένη σε αρχές και αξίες του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Βασισμένη στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Λύση που να διασφαλίζει την αποστρατιωτικοποίηση και την αποχώρηση εποίκων. Λύση που να επανενώνει τη χώρα και το λαό μας στα πλαίσια δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Επιδιώκουμε λύση που να επανενώνει το κράτος και το λαό μας και όχι να θεσμοθετεί τη χωριστή διαβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Λύση που να απομονώνει τα όποια φασιστικά και σοβινιστικά στοιχεία.
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, με όποιο μανδύα και αν περιβάλλεται, θα οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση. Μια τέτοια «λύση» όχι απλώς θα ισοδυναμεί με ξεπούλημα της πατρίδας μας αλλά θα σημαίνει νέα δεινά για την πατρίδα και το λαό μας. Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε σε κλείσιμο του Κυπριακού που θα επιβάλλει στο λαό μας να ζει πλάι-πλάι αλλά όχι μαζί. Που θα τον αναγκάζει να συμβιώνει με την απειλή, με στρατεύματα, βάσεις και αβέβαιο μέλλον.
Έγινε πολύς λόγος αυτές τις μέρες για το ταξίδι μας στην Τουρκία. Αυτοί που τόσο καιρό έλεγαν ότι πρέπει να συνομιλήσουμε με την Τουρκία ήταν οι πρώτοι που εναντιώθηκαν στις συναντήσεις μας με τους Τούρκους αξιωματούχους. Αυτοί που, λανθασμένα, τόσο καιρό υποτιμούσαν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο τουρκοκύπριος ηγέτης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και επέμεναν ότι όλα είναι στο χέρι της Άγκυρας, ενοχλήθηκαν γιατί μιλήσαμε με τους αξιωματούχους της Άγκυρας. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ναι, πρέπει να συνομιλούμε και πρέπει να αξιοποιούμε όλα τα περιθώρια ώστε να κάνει βήματα μπροστά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Συναντήσεις όπως αυτές που έγιναν διαμορφώνουν θετικό κλίμα. Αυτό δε σημαίνει ότι απαλλάσσεται η Τουρκία από τις ευθύνες της. Ούτε είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι το Κυπριακό θα λυθεί με τέτοιες συναντήσεις. Όλα πρέπει να αποδειχθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν θα βιαστούμε να πούμε ότι οι συνομιλητές μας ήταν ειλικρινείς ή όχι. Θα περιμένουμε να αποδειχθεί στην πράξη η ειλικρίνεια και η βούληση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια θετική συγκυρία. Το γεγονός ότι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα υπάρχει ηγεσία που θέλει λύση και ότι το καλώς νοούμενο συμφέρον της Τουρκίας επίσης επιβάλλει το ίδιο, για διάφορους λόγους.
Με όλη τη σεμνότητα λέω ότι έχει ήδη αποδειχτεί η ποιοτική διαφορά του ΑΚΕΛ από άλλα κόμματα. Δεν προσπαθήσαμε να πάρουμε τη ρεβάνς έναντι του κ. Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού, θυσιάζοντας το Κυπριακό. Γιατί είμαστε και θα παραμείνουμε δύναμη πατριωτική και υπεύθυνη. Στηρίξαμε από την αρχή τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, ασκώντας  καλόπιστη κριτική εκεί και όπου κρίναμε ότι ήταν αναγκαίο. Τώρα διεξάγονται διαπραγματεύσεις, έπειτα από περίοδο όχι μόνο στασιμότητας αλλά και οπισθοδρόμησης. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να κρίνουμε αναλόγως. Δεν πρόκειται όμως ποτέ να προσπαθήσουμε να αποκοιμίσουμε το λαό με αυταπάτες. Είτε με τα κούφια συνθήματα περί αλλαγής πλαισίου λύσης, είτε με φούμαρα περί επιστροφής στο ενιαίο κράτος. Αλλά ούτε και με την ψευδαίσθηση ότι το Κυπριακό έχει ήδη λυθεί και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες. Έχουμε δύσκολο και πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Μακάρι να καταφέρουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Ως ΑΚΕΛ θα συνεχίσουμε να αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξημερώσει η μέρα που η επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι φάρος και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Θα είναι σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης δύο κοινοτήτων διαφορετικής εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Θα είναι χώρα που θα έχει καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες της τις δυνάμεις και τους πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις και στην οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτή την πορεία ενώνουμε τα χέρια με τους προοδευτικούς τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και χτίζουμε μαζί τους πάνω στα γερά θεμέλια της επαναπροσέγγισης την ελπίδα της ειρήνης!