26/1/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε
με τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε απόψε συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας κ. Ταάβι Ρόιβας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο κ. Ρόιβας έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 6.30 μ.μ., όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής με στρατιωτικό άγημα να αποδίδει τιμές. Ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου – Εσθονίας. O Εσθονός Πρωθυπουργός κατέθεσε αργότερα στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ’.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Ρόιβας παρακάθισαν σε συνομιλίες, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας στους τομείς της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πληροφοριών, και Τεχνολογιών στην Επικοινωνία και στη συνέχεια προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος προς τον Εσθονό Πρωθυπουργό: «Σας καλωσορίζω στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο της ΕΕ, ως έναν φίλο και εταίρο της Κύπρου που επισκέπτεται το νησί επίσημα για πρώτη φορά».

Αναφερόμενος στο Μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος είπε ότι «ελπίζω πως μέσα από αυτό το Μνημόνιο, η Κύπρος θα μπορέσει να ωφεληθεί από την εκτενή γνώση και τεχνογνωσία στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ένας τομέας στον οποίον η χώρα σας είναι αξιοθαύμαστος πρωτοπόρος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του κ. Ρόιβας στην Κύπρο θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας ενδυναμωμένης συνεργασίας σε σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο και η εκπαίδευση.

Σημείωσε ότι κατά τις διευρυμένες συνομιλίες συζητήθηκαν θέματα προτεραιότητας της ευρωπαϊκής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, καθώς και οι διμερείς σχέσεις και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις και ευχαρίστησε την Εσθονία για τη στάση αρχών της στο πρόβλημα.

«Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΕΕ στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αναμφίβολα, η ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση και εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Ο ρόλος της ΕΕ και η πιο ενεργός εμπλοκή και στήριξή της, υπό την αιγίδα της Αποστολής των Καλών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, είναι μεγίστης σημασίας», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Είπε ακόμη ότι με τον Εσθονό Πρωθυπουργό συζήτησαν θέματα που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το μεταναστευτικό, διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, «για τα οποία η Κύπρος και η Εσθονία έχουν ταυτόσημες απόψεις».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αλληλεγγύη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης και αφότου αντιμετωπιστούν οι αιτίες της κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το πρακτικό αποτέλεσμα της επίσκεψής μας εδώ είναι η στενότερη συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας, στους τομείς των πληροφοριών και επικοινωνίας», προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρογνωμοσύνη της και ότι από την εμπειρία της Εσθονίας «από τη χρήση εγγράφων με ψηφιακό τρόπο κερδίζουμε ετησίως 2% από το ΑΕΠ μας», ενώ την ίδια ώρα υπάρχει περισσότερη διαφάνεια.

Σημείωσε ότι ευρισκόμενος εδώ είδε ότι υπάρχει ελπίδα, την οποία συμμερίζεται. «Ελπίδα για να δούμε την Κύπρο να επανενώνεται. Η Εσθονία υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειές σας για να επανενώσετε τη χώρα», είπε επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό «είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα. Πραγματικά ελπίζω σύντομα να δούμε αποτελέσματα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι, ενώ είχε ακούσει πολλές απαισιόδοξες προβλέψεις για την Κύπρο από διάφορους στην Ευρώπη, «εσείς και η Κυβέρνησή σας τους διαψεύσατε. Μετατραπήκατε σε παράδειγμα μίμησης για πολλούς άλλους που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και αποδείξατε ότι με τις μεταρρυθμίσεις, με ένα ισορροπημένο προϋπολογισμό, υπάρχει διέξοδος από την κρίση και έχετε το σεβασμό και το θαυμασμό μου».

Πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες συζητήθηκαν, επίσης, θέματα ασφάλειας σε διεθνές, αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Ο κ. Ρόιβας είπε ότι μετά την Κύπρο θα επισκεφθεί την Ουκρανία, η οποία αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα συζήτησης στις διευρυμένες συνομιλίες, τονίζοντας τη σημασία της Συμφωνίας του Μινσκ.

Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας είπε ότι κατά τις συνομιλίες συζητήθηκε, επίσης, και το προσφυγικό θέμα και τόνισε ότι «είναι καθήκον μας να βρούμε διέξοδο σε αυτήν την κρίση».

Τέλος, ανέφερε ότι «εύχομαι την επόμενη φορά που θα επισκεφθώ τη χώρα σας σύντομα να επιστρέψω σε μια επανενωμένη Κύπρο».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Εσθονού Πρωθυπουργού, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην προσφώνηση του στο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι σχέσεις Κύπρου – Εσθονίας βρίσκονται σε εξαίρετο επίπεδο, όμως υπάρχει χώρος για επέκταση και εμβάθυνση της κοινής επωφελούς συνεργασίας μας. Ήδη εργαζόμαστε για μια πιο στρατηγική και συνολική σχέση με την Εσθονία σε διάφορους τομείς, περιλαμβανομένων των τομέων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, της τεχνολογίας στις επικοινωνίας, του εμπορίου και των επενδύσεων, του τουρισμού και της ναυτιλίας».

Μιλώντας στο δείπνο, ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αν και οι δύο χώρες μας έχουν γεωγραφική απόσταση είμαστε πολύ κοντά συναισθηματικά διότι ξέρουμε πώς να επιβιώνουμε». Πρόσθεσε ότι «αν κοιτάξουμε την πρόσφατη ιστορία της Εσθονίας και της Κύπρου, όταν ενταχθήκαμε στην ΕΕ καταφέραμε να έχουμε επιτυχία λόγω επιτυχημένων μεταρρυθμίσεων. Στη συνέχεια, η κρίση έπληξε ολόκληρη την Ευρώπη και οι δύο μας χώρες κατάφεραν να εξέλθουν αυτής της κρίσης».

Στη συνέχεια, μιλώντας στα ελληνικά, είπε «ας ενδυναμώσουμε τη μεταξύ μας φιλία. Ζήτω η Κύπρος».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στον Πρωθυπουργό της Εσθονίας ένα ασημένιο αντίγραφο του Καραβιού της Κερύνειας, ενώ ο κ. Ρόιβας δώρισε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ασημένια αντικείμενα χειροτεχνίας που έφεραν τα αρχικά του ονόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

______________