26/1/16

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση
της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών
και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για το 2014, από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Αρχής.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όπου οι παρατηρήσεις σας απαιτούν δράσεις, από πλευράς του κράτους, να είστε βέβαιος ότι θα γίνονται οι ανάλογες ενέργειες».  

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Ανδρέας Σπυριδάκις δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «ο αριθμός των παραπόνων που υποβλήθηκαν στην Αρχή, κατά το 2014, ανήλθε στα 212 και η αύξηση που σημειώθηκε, σε σύγκριση με το 2013, αγγίζει το 54%, που είναι η υψηλότερη από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της. Το 2015 υποβλήθηκαν 254 παράπονα και η αντίστοιχη αύξηση σε σχέση με το 2014 ήταν 20%.

Η σημαντική αυτή αύξηση προέκυψε κατά κύριο λόγο, από το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2014, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, για ευνόητους και πολύ ορθούς λόγους, έδωσε οδηγίες στον Αρχηγό Αστυνομίας για τερματισμό των διοικητικών ερευνών που αφορούν τη διερεύνηση των παραπόνων που υποβάλλονται στην Αστυνομία από πολίτες και τα οποία αφορούν ισχυρισμούς για κακοποίηση από μέλη της Αστυνομίας. Όταν τέτοια παράπονα περιέρχονται σε γνώση της Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες όπως ενημερώνεται αμέσως τόσο ίδιος, όσο και η Αρχή. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των παραπόνων αυτών να διερευνώνται από την Αρχή.


Κατά το 2014 υποβλήθηκαν στην Αρχή 212 παράπονα. Για 99 από αυτά, διεξήχθη ποινική/πειθαρχική διερεύνηση, με την εξής κατάληξη:

·        για 31 παράπονα δεν προέκυψαν οποιαδήποτε πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα,
·        για 1 παράπονο προέκυψαν ποινικά αδικήματα,
·        για 6 προέκυψαν πειθαρχικά αδικήματα,
·        για 1 παράπονο προέκυψαν ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα,
·        για 3 παράπονα προέκυψαν αδικήματα, αλλά δεν εξακριβώθηκε η ταυτότητα των εμπλεκόμενων αστυνομικών,
·        για 1 παράπονο η διερεύνηση αναστάληκε,
·        12 παράπονα αποσύρθηκαν από τους παραπονούμενους,
·        44 παράπονα είναι υπό διερεύνηση».

Πρόσθεσε ότι «σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή άσκηση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της Αρχής, αποτελεί το επίπεδο συνεργασίας που πρέπει να υπάρχει κατά τη διερεύνηση των παραπόνων, πρωτίστως με την Αστυνομία, αλλά και με άλλες κρατικές Υπηρεσίες, όπως η Νομική Υπηρεσία, η Δικαστική Υπηρεσία, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία και τα κρατικά Νοσοκομεία.

Ευελπιστούμε στη στήριξη της Πολιτείας και της Βουλής των Αντιπροσώπων για την υλοποίηση και εφαρμογή των εισηγήσεων που κατά καιρούς υποβάλλει η Αρχή, που σκοπό έχουν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ώστε να µην δυσχεραίνεται το έργο και η εύρυθμη λειτουργία της», κατέληξε ο κ. Σπυριδάκις.