21/1/16

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις

Κατάθεση πρότασης νόμου για αύξηση των ποινών σε σχέση με την παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας των γενικών καταστημάτων

Σήμερα καταθέτουμε στην Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρόταση νόμου η οποία αποσκοπεί στην αύξηση των ποινών που προβλέπονται σε σχέση με αδικήματα κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου για τη ρύθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων, έτσι ώστε να καταστεί αποτρεπτική η διάπραξη των αδικημάτων που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας των γενικών καταστημάτων.
Επίσης, μέσα από την εν λόγω πρόταση νόμου προβλέπονται αυξημένες ποινές σε περίπτωση μεταγενέστερης καταδίκης του ίδιου προσώπου για τα υπό συζήτηση αδικήματα, καθώς και η διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος προς όφελος του οποίου διαπράχτηκε το αδίκημα, το κλείσιμο και η ασφάλιση του κτιρίου ή του χώρου που χρησιμοποιείται για τους σκοπούς λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος για ορισμένη χρονική περίοδο και η κατάσχεση οποιουδήποτε αντικειμένου, μέσου ή οχήματος χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του εν λόγω καταστήματος για ορισμένη χρονική περίοδο, σε περίπτωση τρίτης καταδίκης για τη διάπραξη των εν λόγω αδικημάτων.
Αναλυτικότερα, σε περίπτωση πρώτης καταδίκης κατά παράβαση του νόμου το πρόστιμο που δύναται να επιβληθεί από το δικαστήριο αυξάνεται στις €50,000 από τις €30,000 και η ποινή φυλάκισης σε δύο έτη από το 1 έτος  που προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης το πρόστιμο αυξάνεται στις €70,000 και η ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη και σε περίπτωση τρίτης καταδίκης το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει τη διακοπή της λειτουργίας του καταστήματος ή και το κλείσιμο του για διάστημα μέχρι 6 μήνες.
Σε περίπτωση πρώτης καταδίκης για αδικήματα όπως η παρεμπόδιση του επιθεωρητή να ελέγξει εάν τηρούνται οι πρόνοιες του νόμου, μέσα από την πρόταση νόμου οι ποινές διπλασιάζονται φτάνοντας μέχρι τις €10,000 χρηματικό πρόστιμο ή μέχρι 6 μήνες ποινή φυλάκισης ή και τις δύο ποινές μαζί. Σε περίπτωση δεύτερης καταδίκης οι αντίστοιχες ποινές που προνοούνται φτάνουν τις €20,000 ή τους 9 μήνες ποινή φυλάκισης ή και τις δύο ποινές μαζί.
Επιπρόσθετα, η πρόταση νόμου παρέχει τη δυνατότητα στον επιθεωρητή να προβαίνει σε καταγγελία του παρανομούντα και να του δίνει γραπτή ειδοποίηση να κλείσει το κατάστημα του και σε περίπτωση που δεν το πράξει να προχωρεί ο επιθεωρητής σε κατάσχεση οποιουδήποτε αντικειμένου, μέσου ή οχήματος που χρησιμοποιεί για τη λειτουργία του καταστήματος. 
Τέλος, προβλέπεται η κατάθεση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή κάθε τρεις μήνες ονομαστικός κατάλογος των καταστημάτων που καταγγέλθηκαν.

21/01/2016