21/1/16

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις
Καθυστέρηση εξέτασης των αιτήσεων για φροντίδα μέσα από το ΕΕΕ



Ενάμιση χρόνο μετά τη ψήφιση της νομοθεσίας για το ΕΕΕ οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας - οι ανάπηροι και οι ηλικιωμένοι - οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη από το κράτος, εξακολουθούν να αναμένουν την παροχή φροντίδας μέσω του ΕΕΕ από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, καμία πληρωμή δεν έγινε για την κάλυψη της φροντίδας στους χιλιάδες συμπολίτες μας, νέους αιτητές, που είναι ανίκανοι να αυτοεξυπηρετηθούν.

Αντί για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, η οποία θα επέφερε κοινωνική δικαιοσύνη, όπως είχαν εξαγγείλει οι κυβερνώντες, οδηγούν χιλιάδες συμπολίτες μας στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό. 

Έχουμε περιπτώσεις αιτητών που έχασαν τη ζωή τους αναμένοντας την έγκριση για παροχή φροντίδας. Έχουμε περιπτώσεις πολιτών – αιτητών που πώλησαν κινητή τους περιουσία για να πληρώσουν τις φροντίστριες τους για να μην τους εγκαταλείψουν. Η κατάσταση έφτασε ή ξεπέρασε τα ανεκτά όρια.

Ως ΑΚΕΛ, καλούμε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα την εξέταση των αιτήσεων και να καταβάλει το ανάλογο ποσό στους δικαιούχους για το επίδομα φροντίδας, καθώς οι ομάδες του πληθυσμού που την έχουν ανάγκη δεν μπορούν να αντέξουν χωρίς τη βοήθεια αυτή ούτε μια μέρα παραπάνω.

Επιπρόσθετα, καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να μελετήσει τις εισηγήσεις που καταθέσαμε κατ΄ επανάληψη ως ΑΚΕΛ, για αντιμετώπιση των σημαντικότερων προβλημάτων που έχουμε εντοπίσει μέσα από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να στηριχθούν όσες οικογένειες έχουν πραγματική ανάγκη.

21/01/2016