13/1/16

Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αναμένει τερματισμό της ροής των προσφύγων

Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να αναμένει τερματισμό της ροής των προσφύγων
στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας αλλά μάλλον αύξηση ένεκεν και της σύγκρουσης με τους Κούρδους

"Η εντύπωση που επικρατεί είναι ότι θα υπάρξει μεγάλο κύμα Κούρδων που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη και τις μεγάλες παραλιακές πόλεις της δυτικής Τουρκίας (σχεδόν δέκα εκατομμύρια κατοικούν στις περιοχές αυτές) προς την Ευρώπη. Η ανάλυση αυτή ενισχύεται και από την προσπάθεια του Ερτογάν να γενικεύσει τον πόλεμο με το ΠΚΚ και να ενισχύσει  περαιτέρω το ήδη ογκούμενο κύμα εθνικισμού/αντικουρδισμού στην χώρα. Στόχος η ενίσχυση της πίστης πως η Τουρκία χρειάζεται τον ίδιο ως πρόεδρο με διευρυμένες εξουσίες. Το έκανε ήδη με "επιτυχία" στις τελευταίες εκλογές".
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου μετά από συνάντηση που είχε χθες στις Βρυξέλλες με αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Σύμφωνα με τον Τάκη Χατζηγεωργίου, "η σύγκρουση με τους Κούρδους αναδεικνύει και την στρατηγική της Άγκυρας όσον αφορά την (μη) αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Κάνοντας πράξη το ''ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου''. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης αυτής είναι η επιστροφή της τουρκικής κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους. Για να μην μετατραπεί σε μια νέα Συρία!"

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ ενημέρωσε τους Κούρδους βουλευτές για την επείγουσα επιστολή που απέστειλε (29/12/2015) προς τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ αναφορικά με την νέα δίωξη που ασκείται εναντίον του κύριου Ντεμιρτάς καθώς και την βίαιη καταστολή των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία. Υπό την ιδιότητα του ως Αντιπροέδρου της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας, δεσμεύτηκε επίσης όπως αναδείξει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρία του Προεδρείου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας καθώς και στην επόμενη επίσκεψη του Προεδρείου στην Τουρκία. "Λόγω και της κρισιμότητας της κατάστασης - τονίζει ο Τάκης Χατζηγεωργίου - απαιτείται όπως εξευρεθούν τρόποι άμεσης διεθνοποίησης του ζητήματος έτσι ώστε να πιεστεί η Τουρκία να τερματίσει την βίαιη καταστολή εναντίον των Κούρδων"

Υποσχέθηκε δε πως θα εργαστεί έτσι ώστε σύντομα να οργανωθεί επίσκεψη εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην περιοχή!

Τους ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του κυπριακού τονίζοντας ότι "στη Τουρκία δεν συμφέρει η παρούσα κατάσταση. Κι' αυτό γιατί η Τουρκία αντί μηδενικών προβλημάτων με όλους τους γείτονες όπως διακήρυσσε, σήμερα έχει προβλήματα με όλους τους γείτονες. Και πως με την επίλυση ενός εκ των προβλημάτων της είναι εφικτή και η επανασύνδεση της με την Ευρώπη".

H συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος των βουλευτών και μελών της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας Osman Baydemir (πρώην Δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ για δέκα χρόνια) και Feleknaz Uca και των αντιπροσώπων του HDP στην ΕΕ Eyyup Doru και Yasin Sunca.


Follow on TWITTER @thadjigeorgiou