29/1/16

Ο Υπουργός Άμυνας παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2016 Α΄ ΕΣΣΟ



Ο Υπουργός Άμυνας παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2016 Α΄ ΕΣΣΟ

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη, παρέστη σήμερα το πρωί στην τελετή ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2016 Α΄ ΕΣΣΟ, που έγινε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά από την ολοκλήρωση της τελετής ο κ. Υπουργός είπε:
«Υποδεχόμαστε με μεγάλη περηφάνια σήμερα άλλη μια σειρά νέων εθνοφρουρών που με περισσό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς προς την πατρίδα, μετά την σημερινή τελετή, εντάσσονται πλέον στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς και από Δευτέρας αναλαμβάνουν να ενισχύσουν τις μάχιμες μονάδες της δύναμης. Δικαίως πρέπει να αισθάνονται περήφανοι, και αυτοί και οι οικογένειες τους, γιατί η υπηρεσία προς την πατρίδα είναι ένα παράσημο ζωής που θα κουβαλούν σε όλη τους την ζωή . Θέλω να συγχαρώ θερμά την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, τον Αρχηγό, την Διοίκηση του ΚΕΝ, όλους τους εκπαιδευτές για τη σκληρή και συστηματική δουλειά που έχουν κάνει όλες αυτές τις εβδομάδες έτσι ώστε να τύχουν αυτής της πρώτης εκπαίδευσης οι νεοσύλλεκτοι μας.
Πρέπει να πω ότι εργαζόμαστε συστηματικά έτσι ώστε η θητεία στο στρατό να είναι όσο το δυνατό πιο παραγωγική και πιο ωφέλιμη για τους εθνοφρουρούς μας. Γι αυτό έχουμε ξεκινήσει μια σειρά νέων προγραμμάτων, που δίνουν για παράδειγμα την δυνατότητα έναρξης σπουδών. Τον ερχόμενο Μάρτιο ξεκινά επίσης ένα πρόγραμμα  επαγγελματικής κατάρτισης ειδικότερα για αυτούς που θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Υλοποιούμε επιπρόσθετα, προγράμματα προαγωγής της νεανικής επιχειρηματικότητας, χρηματοδότησης επιχειρηματικών ιδεών, πρώτων βοηθειών, εκμάθησης τεχνικών αυτοάμυνας, και μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες όπως είναι τα κέντρα επαγγελματικού προσανατολισμού έτσι ώστε, επαναλαμβάνω, ο χρόνος της θητείας να είναι όσο το δυνατό πιο επωφελής, πιο χρήσιμος και πιο παραγωγικός για τους ίδιους τους εθνοφρουρούς»
Κατά την τελετή ορκωμοσίας οι νεοσύλλεκτοι, υψώνοντας τη δεξιά, ορκίστηκαν πίστη στην πατρίδα και σεβασμό προς όλους τους νόμους και ότι θα την υπηρετήσουν πιστά, υπό την ιδιότητά τους ως οπλίτες, καθώς και ότι θα υπόκεινται στους οποιουσδήποτε κανονισμούς της Εθνικής Φρουράς.
Της ορκωμοσίας προηγήθηκε δέηση, μετά το πέρας της οποίας αναγνώσθηκε από το Διοικητή του ΚΕΝ η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τους νεοσύλλεκτους, τους κάλεσε να έχουν αποφασιστικότητα και υψηλό φρόνημα και να φανούν δυνατοί σε οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει κατά τη διάρκεια της θητείας τους. «Το έργο που θα αναλάβετε», τόνισε, «είναι ιερό, αλλά και πατριωτικό, γιατί θα συμβάλετε στην ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, που αποτελεί την εγγύηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας του Κυπριακού λαού».
Ακολούθησε επίδειξη ασκήσεων ακριβείας από τη Διμοιρία Επιδείξεως του ΓΕΕΦ.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με παρέλαση των λόχων των νεοσύλλεκτων.
Στην τελετή ορκωμοσίας παρευρέθηκαν βουλευτές και άλλοι επίσημοι  καθώς και πλήθος κόσμου.
Γραφείο Τύπου, 29Ιανουαρίου 2016