9/12/15

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
για σχετικές με τη Βουλή αναφορές στην Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή


Πρέπει να πω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων εκτιμά απόλυτα τον ρόλο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και, άλλωστε, οι αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ιδιαίτερα η Επιτροπή Ελέγχου επιλαμβάνεται με πολλή επιμέλεια την Ετήσια Έκθεση που συντάσσει ο Γενικός Ελεγκτής.

Θέλω να αναφερθώ σε ένα ζήτημα που αφορά κάποια δικαιώματα των βουλευτών. Πρώτον, να πω ότι οι πρώτοι σε αυτήν τη χώρα που προχώρησαν σε εθελούσια μείωση της αποζημίωσής τους –έτσι την ονομάζει το Σύνταγμα-, είναι οι βουλευτές. Μείωσαν κατά 37% και πλέον τους μισθούς τους, ή καλύτερα την αποζημίωσή τους.

Δεύτερον, τα διάφορα επιδόματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την αποζημίωση δεν είναι επιλογή των βουλευτών. Αυτά τα επιδόματα, ή τουλάχιστον τα πλείστα εξ αυτών, αποφασίστηκαν τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν κοινή διαπίστωση ότι τότε η αποζημίωση ήταν εξαιρετικά χαμηλή, χαμηλότερη και από τους μισθούς των πιο χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων (η αποζημίωση ήταν 120 λίρες μηνιαίως), αποφασίστηκε σε συνεργασία της Βουλής, της Εκτελεστικής Εξουσίας και του τότε Γενικού Εισαγγελέα, να προστεθούν κάποια επιδόματα για να ανέβει κάπως σε υποφερτά επίπεδα η αποζημίωση.

Το λέω αυτό γιατί γίνεται αναφορά από τον Γενικό Ελεγκτή για το επίδομα οδοιπορικών των βουλευτών. Η θέση της Βουλής, την οποία έχω διαμηνύσει προς την Κυβέρνηση, προς τον Υπουργό Οικονομικών, ότι όλα αυτά τα επιδόματα θα πρέπει να ενσωματωθούν στην αποζημίωση την οποία λαμβάνουν οι βουλευτές, για να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι λανθασμένες εικόνες.

Συνεπώς, αναμένω από την Εκτελεστική Εξουσία, προτού λήξει η θητεία της παρούσας Βουλής, να υπάρξει ένας τέτοιος νομοθετικός σχεδιασμός και ρύθμιση, που να ενσωματώνονται τα επιδόματα στην αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι από τις χαμηλότερες στις χώρες μέλη της ΕΕ. Υπάρχουν χώρες με πολύ μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα από αυτά της Κύπρου, που η αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές είναι διπλάσια.