9/12/15

Δήλωση του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας

Δήλωση του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής
των Αντιπροσώπων, για αναφορές του Τουρκοκύπριου ηγέτη


Οι συνεχόμενες και επαναληπτικές δηλώσεις του κ. Ακιντζί περί εγγυημένων πλειοψηφιών πληθυσμού και γης στην υπό τουρκοκυπριακή περιοχή σε περίπτωση λύσης, για μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για διατήρηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, νομίζω πρέπει να προσγειώνουν από υπερβολικές προσδοκίες και ένα αναιτιολόγητο κλίμα ευφορίας.

Άλλωστε, τέτοιες υπερβολικές προσδοκίες και τέτοιο αναιτιολόγητο κλίμα ευφορίας εκπέμπει ένα λανθασμένο μήνυμα στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα, ότι δηλαδή η τουρκική πλευρά –εννοώ και η τουρκοκυπριακή και η τουρκική ηγεσία- έχουν μετακινηθεί από τις γνωστές διαχρονικές, αδιάλλακτες θέσεις τους.

Αντίθετα, τώρα είναι μια ώρα ευθύνης για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την ελληνοκυπριακή πλευρά, για την Ελλάδα, να δώσουμε το μήνυμα ότι χρειάζεται άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, η αξιοποίηση δυνατοτήτων επιρροών επί της Τουρκίας, για να μεταβάλει την άτεγκτη και αρνητική της στάση όπως την παρακολουθούμε τα τελευταία 41 χρόνια. Για αυτό, επαναλαμβάνω, χωρίς αυταπάτες, χωρίς αδικαιολόγητες προσδοκίες και χωρίς ένα αναιτιολόγητο κλίμα ευφορίας που δεν φαίνεται να δικαιολογείται.