12/11/15

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής επέδωσε τιμητική πλακέτα στον βραβευθέντα μαθητή Παράσχο Καντ

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής επέδωσε τιμητική πλακέτα στον βραβευθέντα μαθητή Παράσχο Καντ
12/11/2015


Επίδοση τιμητικής πλακέτας στον Κύπριο μαθητή Παράσχο Καντ που κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό Έκθεσης της Κοινοπολιτείας 2015

Με πολλή περηφάνια καλωσορίζουμε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον 16χρονο μαθητή Παράσχο Καντ, ο οποίος κατέκτησε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Senior” στον φετινό Διαγωνισμό Έκθεσης της Κοινοπολιτείας 2015, που είναι ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος διεθνής σχολικός διαγωνισμός έκθεσης για νέους κάτω των 18 χρονών.

Η βράβευση του Παράσχου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε επίσημη τελετή στο παλάτι του Buckingham, έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η έκθεσή του, μια ανοικτή επιστολή προς τους ηγέτες του κόσμου, για το θέμα «Νιάτα έναντι εμπειρίας» επιλέχθηκε από διεθνή ομάδα κριτών ως η καλύτερη ανάμεσα σε περισσότερες από 5.800 συμμετοχές από 600 σχολεία σε 19 χώρες μέλη και περιοχές της Κοινοπολιτείας. Η κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού στο σκεπτικό της χαρακτηρίζει την έκθεση του Παράσχου, «ως μια εκλεπτυσμένη και έξυπνα συντεταγμένη πρόκληση προς τους ηγέτες του κόσμου, ένα γράμμα που ζητά με τρόπο λεπτό από όσους έχουν πολιτική εμπειρία και εξουσία να τιμήσουν τις ελπίδες των νέων ανθρώπων».

Να αναφέρω ακόμη ότι ο Παράσχος με τη διάκρισή του αυτή συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση, αφού το 1979, στο πλαίσιο του Διεθνούς Έτους Παιδιού, η 9χρονη τότε μητέρα του κατέκτησε επίσης το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό της UNESCO με θέμα «Πώς βλέπουν τα παιδιά το 2000», ζωγραφίζοντας το χωριό της, την Λάπηθο, και τους πρόσφυγες να επιστρέφουν στα σπίτιά τους. Το έργο της φιλοξενείται έκτοτε στο κτίριο του οργανισμού στο Παρίσι.

Αγαπητέ μου Παράσχο,

Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέσα από τη σημερινή τελετή βράβευσής σου, θα ήθελα να σου εκφράσω την εκτίμηση και τον θαυμασμό μας για την επιτυχία σου αυτή. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να διαπιστώνεις ότι στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε η πατρίδα μας διαθέτει νέους ανθρώπους που με την πνευματική ωριμότητα και την οξυδέρκειά τους μπορούν να συνεισφέρουν για ένα καλύτερο μέλλον. Εσείς είστε η μεγάλη μας ελπίδα, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.