12/11/15

Συνάντηση της Ομάδας Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου

Συνάντηση της Ομάδας Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Ηνωμένου Βασιλείου με την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής
12/11/2015


Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Μέλη της Επιτροπής είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ομάδας Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου (ΣΦΚ) του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Της αντιπροσωπείας ηγείται ο κ. David Burrowes, Μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων, και σε αυτή μετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Matthew Offord, Byron Davies, Martin Vickers, Chris Pincher, David Amess και κα Sheryll Murray. Από πλευράς της Βουλής των Αντιπροσώπων, στη συνάντηση πήραν μέρος ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Πρόδρομος Προδρόμου και τα Μέλη της κ.κ. Μάριος Καρογιάν, Αδάμος Αδάμου και Δημήτρης Συλλούρης.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο με το Ηνωμένο Βασίλειο και εκτείνονται σε πλειάδα τομέων, όπως είναι το εμπόριο και οι οικονομικές ανταλλαγές, αλλά και ο τομέας της εκπαίδευσης. Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Νεοφύτου τόνισε τη σημασία της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος για την επίτευξη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια ενωμένη Κύπρος θα καταστεί πυλώνας σταθερότητας σε μια περιοχή, που ταλανίζεται από συγκρούσεις και όπου η άνοδος του ούτω καλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» αποτελεί αυξανόμενη απειλή, υπογράμμισε ο κ. Νεοφύτου. Πρόσθεσε δε πως η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου δημιουργεί νέα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή και αναδεικνύει την Κύπρο ως σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία του κ. Burrowes να θέσει προς συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων, την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015, ψήφισμα για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματός. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν, εξάλλου, τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Burrowes και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας για αυτήν την πρωτοβουλία και για τις ευρύτερες δραστηριότητές τους για στήριξη της Κύπρου και των προσπαθειών της για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Στις τοποθετήσεις τους, τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την ελπίδα πως το 2016 θα είναι η χρονιά επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμβάλει εποικοδομητικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσαν τους Βρετανούς βουλευτές να συμβάλουν στην άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία ,ώστε να συνεργαστεί.

Ο κ. Burrowes ανέφερε πως η τρέχουσα περίοδος, με την εντατικοποίηση των συνομιλιών για το Κυπριακό αποτελούσε την καταλληλότερη συγκυρία για πραγματοποίηση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας και εξέφρασε τη στήριξη όλων στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολούθησε περαιτέρω ενημέρωση για τις κυριότερες πτυχές του κυπριακού προβλήματος και κυρίως για το ζήτημα της ασφάλειας, το οποίο συνδέεται και με τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως μια εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της επανενωμένης Κύπρου ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα αποτελεί επαρκή εγγύηση για την ασφάλεια του νησιού και, ως εκ τούτου, δεν τίθεται ζήτημα ύπαρξης εγγυήσεων.

Τα μέλη της Επιτροπής και οι Βρετανοί βουλευτές αντάλλαξαν επιπλέον απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία και τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή και επηρεάζουν άμεσα τη γειτονική χώρα, ειδικότερα δε τις εξελίξεις στην Συρία και το Κουρδικό ζήτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίστηκε, τέλος, εκατέρωθεν ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την επίλυση του Κυπριακού ως ευκαιρία για ενίσχυση της ευρωπαϊκής της πορείας, η οποία μπορεί να την οδηγήσει στη σταθερότητα.