17/11/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση
του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας

 
Συνάντηση με τις διοικήσεις τραπεζών θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας κα Χρυστάλα Γιωρκάτζη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά κύριο λόγο εν όψει της συνάντησής του Προέδρου με τους επικεφαλής των τραπεζών την ερχόμενη Πέμπτη. Ήταν μια προπαρασκευαστική συνάντηση της συνάντησης της Πέμπτης.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις με την κα Γιωρκάτζη για το θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζεται αυξανόμενος ρυθμός αναδιαρθρώσεων. Είναι κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει και ταυτόχρονα εξέφρασε την ανάγκη όπως επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων και αυτό θα είναι ένα από τα κύρια μηνύματα της συνάντησης της Πέμπτης.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και λαμβάνοντας υπόψη και μελέτη Συμβουλευτικού Οίκου που εργοδότησε η ίδια η Κεντρική Τράπεζα που αφορά τη δομή και τη μορφή διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας συμφωνήθηκε όπως από κοινού η Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα συνεργαστούν, ειδικότερα στο σκέλος που θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις, για να προωθηθούν, να προχωρήσουν τέτοιες αλλαγές που αφορούν τη δομή και τη μορφή διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας».
 
Ερωτηθείς   ποιες διοικήσεις τραπεζών θα κληθούν στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη, είπε ότι «έχουν προσκληθεί οι επικεφαλής των τραπεζών Κύπρου, Ελληνικής και του Συνεργατισμού».
 
Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της έρευνας που υπάρχει σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά την κα Γιωρκάτζη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα και όταν υπάρχουν εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα θα προβούμε και σε σχετική ανακοίνωση».
 
Κληθείς να πει αν υπάρχει εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Προέδρου και της κας Γιωρκάτζη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το έχουμε και από πλευράς Προεδρικού κατ' επανάληψη αναφέρει ότι πέρα από τους θεσμούς, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και μπορώ να αναφέρω ότι υπάρχει συνεργασία προς όφελος όλων».
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόνοια στη μελέτη που διεξήγαγε ο Συμβουλευτικός Οίκος για τη χρονική διάρκεια της θητείας του Διοικητή της Κεντρικής, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για τις όποιες λεπτομέρειες αφορούν την μελέτη».
 
Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της σύσκεψης της Πέμπτης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η σύσκεψη γίνεται με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεταφέρει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα μηνύματα θα πρέπει πρώτα ν' ακουστούν στη σύσκεψη της Πέμπτης και ακολούθως μπορεί να γίνουν και γνωστά. Αλλά θα πρέπει ν' αναμένουμε τη συνάντηση της Πέμπτης.
 
Η συνάντηση σήμερα ήταν προπαρασκευαστική ακριβώς για τη συνάντηση της Πέμπτης και το γενικότερο πλαίσιο θα είναι προς την κατεύθυνση όπως επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί όσον αφορά τις αναδιαρθρώσεις».
 
Σε άλλη ερώτηση σε σχέση με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές ότι «δεν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε 'κούρεμα' των δανείων. Δεν έχει κάνει καμιά τέτοια αναφορά, και πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, ειδικότερα όταν αναφερόμαστε σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, που φυσικά όταν γίνονται, ισχύουν, αλλά δεν αναφέρθηκε σε 'κούρεμα' δανείων».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση της Πέμπτης «θα παρουσιάσει τις δικές του θέσεις, τις δικές του απόψεις, θα γίνει συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, με στόχο, όπως ανέφερε και προηγουμένως, να υπάρξει επιτάχυνση του ρυθμού αναδιαρθρώσεων. Είναι κάτι το οποίο παρατηρείται, θέλω να το σημειώσω, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το χαιρετίζει και ευελπιστούμε ότι αυτός ο ρυθμός θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνεται σε ιδιώτες μετόχους, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι   «θα γίνει ανταλλαγή απόψεων. Δεν θα δώσει ο Πρόεδρος συγκεκριμένες, αν θέλετε οδηγίες, δεν εναπόκειται στον Πρόεδρο να δώσει οδηγίες. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για το συγκεκριμένο θέμα».
 
Ερωτηθείς αν στη συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών θα είναι παρούσα και η κα Γιωρκάτζη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κα Γιωρκάτζη θα απουσιάζει στο εξωτερικό, ωστόσο, πρόσθεσε, η Κεντρική Τράπεζα θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση.
 
-----------------------