17/11/15

Δηλώσεις του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά το πέρας της συνεδρίας  
του Υπουργικού Συμβουλίου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία ενέκρινε για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των πολιτών την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας ληπτών δημοσίου βοηθήματος, οι οποίοι καθίστανται δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Υπενθυμίζω ότι προηγουμένως η πρακτική ήταν όπως η περιουσία των ληπτών δημοσίου βοηθήματος, πέραν της κατοικίας τους, δεσμευόταν για να πάρουν αυτό το βοήθημα.

Σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε όπως απελευθερωθούν οι περιουσίες αυτών των ληπτών δημοσίου βοηθήματος και καθίστανται δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πενθήμερη λειτουργία του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου στα Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία και Ειδικά Σχολεία.

Ενέκρινε επίσης την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για αξιολόγηση του θεσμού και για υποβολή νέας Πρότασης, σε περίπτωση που η αξιολόγηση δείξει ότι απαιτείται οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην εφαρμογή του θεσμού.

Μέχρι και την περσινή σχολική χρονιά, 2014-2015, τα Προαιρετικά Ολοήμερα λειτουργούσαν από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο, με τρεις ή τέσσερις επιπρόσθετες απογευματινές περιόδους, δηλαδή μέχρι τις 3:05 μ.μ. ή μέχρι τις 4:00 μ.μ., τέσσερις φορές την εβδομάδα (καθημερινά εκτός Τετάρτης).
Η επέκταση του Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου ήταν πάγιο αίτημα των οργανωμένων γονέων, ώστε να εφαρμόζεται το απογευματινό πρόγραμμα και την Τετάρτη.

Το Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί ότι τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος γιατί θα βοηθήσει να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζόμενων γονέων και ταυτόχρονα θα παρασχεθεί η ευκαιρία σε μεγαλύτερο αριθμό αδιόριστων εκπαιδευτικών να εργοδοτηθούν.

Το κόστος για επέκταση της λειτουργίας των Προαιρετικών Ολοήμερων Σχολείων και την Τετάρτη, υπολογίζεται να ανέλθει στο 1 εκ. 60 χιλιάδες ευρώ για κάθε σχολική χρονιά. 

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Υπουργό, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να προβεί στην ετοιμασία των απαραίτητων εγγράφων και στις δέουσες ενέργειες για την προκήρυξη του Σχεδίου Κατάρτισης Εργαζομένων σε Ξενοδοχειακές Μονάδες που βρίσκονται σε ολική ή μερική αναστολή εργασιών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2015-Μαρτίου 2016.

Σημειώνεται ότι, το εν λόγω Σχέδιο εμπίπτει στα ευρύτερα μέτρα που προωθεί το  Υπουργείο για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου και το πρόγραμμα κατάρτισης θα διεξάγεται ενδοεπιχειρησιακά από τις ξενοδοχειακές μονάδες και κατά την περίοδο κατάρτισης, αυτές θα καταβάλλουν στους ξενοδοχοϋπαλλήλους επίδομα κατάρτισης ίσο με τον μισθό τους. 

Παράλληλα, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 31(7) του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, θα καταβάλλουν στην ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα κατάρτισης, το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται οι υπάλληλοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Δηλαδή, η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος, για εκείνες τις τουριστικές μονάδες που αποφάσιζαν να κλείνουν από το Νοέμβριο μέχρι το Μάρτιο, δίνει κίνητρα με αυτό το πρόγραμμα κατάρτισης για να συνεχίσουν να λειτουργούν διατηρώντας το υπαλληλικό προσωπικό ως προσωπικό υπό κατάρτιση. 

Οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν τον μισθό των υπαλλήλων, ωστόσο, ένα μέρος που θα αναλογούσε στο ανεργιακό τους επίδομα θα καταβάλλεται από την Κυβέρνηση και η επιχείρηση θα καταβάλλει το ποσό που υπολείπεται για να συμπληρωθεί ο μισθός.
Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα Σχέδιο Παροχής Επιδόματος Διακίνησης στους Αιμοκαθαιρόμενους Νεφροπαθείς.

Σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή οικονομικής βοήθειας σε χρόνια αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ώστε αυτοί να καλύπτουν μέρος των δαπανών για τη διακίνηση τους προς και από τις μονάδες αιμοκάθαρσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, για σκοπούς διενέργειας των αιμοκαθάρσεων που είναι απαραίτητες ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της ζωής τους και η συμμετοχή τους στην κοινωνία σε ίση βάση με άλλους.

Μετά από εξέταση του θέματος από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη βάση στοιχείων που συγκέντρωσε προκύπτει ότι, περίπου 530 αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς παγκύπρια θα καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος.

Για τον υπολογισμό του ύψους του επιδόματος, αξιολογήθηκαν δύο κριτήρια, η συχνότητα αιμοκάθαρσης και ο χώρος διαμονής των ατόμων και καθορίστηκε στο ποσό των 51 ευρώ τον μήνα για τους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα εντός Δήμων και στο ποσό των 102 ευρώ το μήνα για τους δικαιούχους που διαμένουν μόνιμα εντός Κοινοτήτων. Το συνολικό επιπρόσθετο κόστος του νέου επιδόματος υπολογίζεται, σε περίπου 430.000 ευρώ ετησίως.

Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε σήμερα τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να προτείνει, προς τη Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΑ, τον διορισμό της κας Ελένης Βασιλειάδου στη θέση του μη Εκτελεστικού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

Επίσης, εξουσιοδότησε τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να προβεί σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας και του Καταστατικού της ΔΕΦΑ, στον διορισμό των πιο κάτω προσώπων ως μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ, για περίοδο από 17.11.2015 μέχρι 16.11.2020.

Δρ. Συμεών Κασσιανίδης
Δρ. Γιάννης Παρπόττας
Δρ. Kωνσταντίνος Παπαναστασίου
Δρ. Μιχάλης Ανδρέου
Δρ. Στέλιος Στυλιανού
κα. Μαριάννα Χαραλάμπους
κ. Γιώργος Τρυπάτσας
κ. Στέφανος Στέφου

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διορίσει τον κ. Στάθη Παπαδάκη, ως μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, σε αντικατάσταση του κ. Χάρη Πουαγκαρέ, ο οποίος υπέβαλε παραίτηση για το υπόλοιπο της θητείας του, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε, σύμφωνα με τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 13(1) των περί Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Νόμων, τους κ. Φοίβο Βάκη και κ. Ανδρέα Γιασεμίδη ως μη εκτελεστικούς συμβούλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για περίοδο πέντε ετών, από τις 17 Νοεμβρίου 2015 μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2020, με αντιμισθία 30 χιλιάδων ευρώ ετησίως».