22/10/15

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας μετά τη συνεδρία
του Υπουργικού Συμβουλίου


Νομοσχέδια που στοχεύουν στην πιο εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής Φρουράς ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας κ. Γιαννάκη Ομήρου, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «υπάρχει μια σειρά από εκκρεμούντα νομοσχέδια που αφορούν το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς και για χρόνια τώρα έχουν επίδραση και στην εύρυθμη λειτουργία και στο φρόνημα των στελεχών. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, μετά και από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, έχουμε καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και έχει εγκριθεί   και προωθείται αυθημερόν στη Βουλή, ένα σημαντικό νομοσχέδιο που μετά από δέκα χρόνια στασιμότητας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανανέωση της Εθνικής Φρουράς και αφορά τους κανονισμούς για τις κρίσεις, τις προαγωγές και τις αφυπηρετήσεις των αξιωματικών του στρατού.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει τη διαδικασία κρίσεων και προαγωγών με εισαγωγή αντικειμενικών, μετρήσιμων, αξιοκρατικών κριτηρίων αξιολόγησης και που επιτρέπει την αποσυμφόρηση της πυραμίδας, της ιεραρχίας της Εθνικής Φρουράς, δίνοντας τη δυνατότητα ανέλιξης στα νεότερα στελέχη που για χρόνια αδικούνται παραμένοντας στάσιμα στους ίδιους βαθμούς.

Αρκεί να αναφέρω ότι υπάρχουν λοχαγοί, ταγματάρχες, οι οποίοι για δέκα και πλέον χρόνια παραμένουν καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό. Βεβαίως δεν μπορεί με αυτό το νομοθέτημα με έναν τρόπο μαγικό να αρθούν αδικίες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα αδυναμιών, παραλείψεων ή λαθών μιας δεκαετίας. Όμως, τίθεται ένα τέρμα σε αυτή   τη κατάσταση και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας δυναμικής για την ανέλιξη των νέων στελεχών, αλλά και εξορθολογισμού γενικότερα της διαδικασίας μέσα από εκσυγχρονιστικές διατάξεις που διασφαλίζουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση».

Ερωτηθείς για τα κριτήρια που εισάγονται, είπε ότι «είναι μετρήσιμα κριτήρια που αφορούν και τη διαδικασία αξιολόγησης και τον τρόπο λειτουργίας των Συμβουλίων Κρίσεως με   αιτιολογημένες Εκθέσεις. Και, βεβαίως, και μια σειρά από νέες διατάξεις που εισάγονται, όπως, για παράδειγμα, η ανάγκη για την κατοχή μιας ξένης γλώσσας από αυτούς που θα ανελίσσονται στις ανώτατες βαθμίδες της ιεραρχίας. Εισάγονται επίσης κριτήρια που έχουν να κάνουν με το φυσιολογικό βάρος, στα πρότυπα σύγχρονων στρατών του εξωτερικού».

Σε ερώτηση είπε πως «οι αντίστοιχοι κανονισμοί που αφορούν τους υπαξιωματικούς έχουν κατατεθεί ήδη στη Βουλή και συζητούνται στην Επιτροπή Άμυνας. Αυτό το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα, αν και έχει ξεκινήσει η όλη διαδικασία και βρισκόμαστε στο στάδιο προκειμένου να ολοκληρώσουμε και το τελευταίο αυτό νομοσχέδιο, αφορά τους κανονισμούς για τους ΕΠΥ. Αυτό είναι το προτελευταίο νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και οδεύει προς τη Βουλή. Παραμένουν ως τελευταία εκκρεμότητα οι κανονισμοί για τους ΕΠΥ και ελπίζω πριν το τέλος του χρόνου να είμαστε σε θέση να τους ολοκληρώσουμε. Έτσι, θα ολοκληρωθεί μια προσπάθεια που αφορά την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που ταλαιπωρούν για μια δεκαετία το προσωπικό και το στράτευμα».

Ερωτηθείς για το θέμα μείωσης της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Υπουργός είπε ότι «πριν το τέλος του χρόνου θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς προς την κατεύθυνση της επαγγελματοποίησης του στρατού, και αυτό σημαίνει νέα δομή δυνάμεων και νέα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν ήδη μέσα από τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, καθώς βεβαίως και την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών.

Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε και σε αυτό που διαλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης και αφορά τη μείωση της θητείας.

Θέλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι η μείωση της θητείας δεν θα έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην επιχειρησιακή ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, αντίθετα θα επαυξήσει τις δυνατότητες και την επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσα από τη διαδικασία επαγγελματοποίησης, μια διαδικασία που ακολουθούν όλες οι χώρες του σύγχρονου κόσμου».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ποινική διερεύνηση εναντίον υποστράτηγου για υπόθεση φοροδιαφυγής, ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν έχει ενημέρωση για το θέμα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το μόνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η Εθνική Φρουρά έχει ανοίξει τις πόρτες της στον Γενικό Ελεγκτή και τις Υπηρεσίες του και μάλιστα έχουμε αποσπάσει αξιωματικό του οικονομικού του στρατού, προκειμένου όχι μόνο να είναι ανοικτές οι πόρτες αλλά να διευκολύνουμε με κάθε τρόπο τη διαδικασία διερεύνησης των οποιονδήποτε παρατυπιών, αν υπάρχουν, είτε σημερινές είτε του παρελθόντος».

______________