16/10/15

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη


Το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σε σχέση με το μεταναστευτικό. Στο επίκεντρο βρέθηκε για άλλη μια φορά η Τουρκία ως χώρα, με την οποία θα πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία, με κύριο στόχο τη συγκράτηση ροών μεταναστών προς την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο εγκρίθηκε από τους ηγέτες ειδικό Σχέδιο Δράσης, η πλήρης εφαρμογή του οποίου έναντι όλων των συμμετεχόντων κρατών μελών θα συμβάλει στην εφαρμογή του Οδικού Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου.

Δεδομένης τις εκπροσώπησης τ h ς Κύπρου από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος τις Δημοκρατίας ήταν σε συνεχή επαφή με τον κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να διασφαλισθεί πως θα επαναλαμβάνεται ρητώς στα Συμπεράσματα ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τον Οδικό Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου έναντι και τις Κύπρου, ότι θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής και ότι η όποια αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα γίνει σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα σχετικά Συμπεράσματα που περιλαμβάνουν και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις.

Επομένως, αυτό που διασαφηνίστηκε στο ανώτατο επίπεδο τις ΕΕ είναι ότι, η όποια νέα δράση – διαδικασία δεν θα ξεφεύγει από το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ειλημμένες υποχρεώσεις από πλευράς τις υποψήφιας χώρας.

Το αποτέλεσμα τις Συνόδου ήταν προϊόν   επίμονης και επίπονης προσπάθειας και συνεχούς συντονισμού και διαβούλευσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Με την ολοκλήρωση τις Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος τις Δημοκρατίας επικοινώνησε εκ νέου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, για να τον ευχαριστήσει για την άψογη συνεργασία, το n συντονισμό και τη σθεναρότητα, με την οποία υποστήριξε τις κυπριακές θέσεις.