16/10/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου


Μέσα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση και με τη στήριξη εταίρων μας εντός της ΕΕ πετύχαμε, ο όποιος διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία να γίνεται, λαμβάνοντας υπόψη το διαπραγματευτικό πλαίσιο, καθώς επίσης και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Πεκίνο, όπου συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «το μεταναστευτικό ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι η Τουρκία ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων και πιο συγκεκριμένα κάποια ανταλλάγματα που ζητήθηκαν από πλευράς Τουρκίας από την ΕΕ, έτσι ώστε να διαδραματίζει το ρόλο που διαδραματίζει.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις λήφθηκαν ικανοποιούν τις θέσεις της δικής μας πλευράς, αφού ο όποιος διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη το διαπραγματευτικό πλαίσιο, καθώς επίσης και τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ. Ήταν μια βασική επιδίωξη της δικής μας πλευράς, είναι σημαντικό ότι οι θέσεις μας βρήκαν στήριξη εντός του Συμβουλίου.

Και με την ευκαιρία αυτή εκφράζω την ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εκπροσώπηση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, την άψογη συνεργασία που υπήρξε κατά τη διάρκεια της μακράς νύχτας που έλαβε χώρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τα αποτελέσματα που κινούνται στο πλαίσιο των επιδιώξεών μας».

Ερωτηθείς πώς μας επηρεάζει η στάση της Τουρκίας με όλα όσα έχουν γίνει σε σχέση και με την Ελλάδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα ο ρόλος της Τουρκίας στο προσφυγικό είναι σημαντικός, είναι κάτι που καταγράφεται, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Την ίδια στιγμή, αυτός ο ρόλος που διαδραματίζεται σήμερα δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η Τουρκία, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές της επιδιώξεις θα μπορεί να ξεφύγει του πλαισίου που διέπει τις ενταξιακές διαδικασίες της όποιας άλλης ώρας. Για αυτόν τον λόγο, ήταν αυτή η θέση της δικής μας πλευράς και μέσα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, οφείλω να αναφέρω, και με τη στήριξη εταίρων μας εντός της ΕΕ, πετύχαμε ότι ο όποιος διάλογος θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το διαπραγματευτικό πλαίσιο, καθώς επίσης και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφάσεις όπου οι κυπρογενείς υποχρεώσεις αποτελούν υποχρέωση της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας».