23/10/15

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπρόσωπου

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπρόσωπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Μαδρίτη
 
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφορικά με την επίσκεψη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Μαδρίτη.

 Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε αυτή τη σημαντική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε εδώ στην Ισπανία, είχε την ευκαιρία να έχει διμερείς επαφές με άλλους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων και ευρωπαίους αξιωματούχους. Σε αυτό το πλαίσιο είχε συνάντηση και με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα   Angela Merkel αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean - Claude Juncker .

 Είναι γεγονός ότι   κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων ουδεμία νύξη έγινε για αλλαγή της στάσης της Λευκωσίας, σε σχέση με τα κυπρογενή κεφάλαια για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η πραγματικότητα είναι ότι ουδεμία νύξη έγινε ούτε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ούτε από την κα Merkel που να θεωρηθεί και ως προτροπή και ως άσκηση οποιασδήποτε πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε, για ακόμα μια φορά, με ξεκάθαρο τρόπο τη θέση της Κυβέρνησης και της Κύπρου επ’ αυτού του θέματος, και μπορώ να σας πω ότι βρήκε απόλυτη κατανόηση στις θέσεις της Λευκωσίας ότι μια χώρα, η οποία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες, τις διαδικασίες, τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί και να σέβεται πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αξίες αλλά και τα κράτη μέλη που αποτελούν την ΕΕ. Ήταν ξεκάθαρο αυτό ότι υπάρχει απόλυτη κατανόηση».

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν θα ανοίξει το κεφάλαιο 17, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν έγινε καμιά συζήτηση επ’ αυτού, μίλησαν για το μεταναστευτικό.   Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το μεταναστευτικό, κυρίως όμως ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει και την κα Merkel και τον κ. Juncker , αλλά και τους άλλους συνομιλητές του εντός του ΕΛΚ, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, να αποκρυσταλλώσει και να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε τις θέσεις μας γύρω από αυτό το θέμα, δεν έγινε καμιά νύξη, και αφού εξήγησε τις θέσεις μας - γιατί εμείς επιμένουμε σε αυτά τα κυπρογενή κεφάλαια και υποχρεώσεις της Τουρκίας - βρήκε απόλυτη κατανόηση».

Σε ερώτηση αν είπε η κα Merkel στον Πρόεδρο ότι δεν θα γίνουν εκπτώσεις για κανένα, ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Είναι η θέση όσων βρέθηκαν εδώ στη Μαδρίτη αυτή, και με όσους συνομίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήταν ξεκάθαροι όλοι - οι Ηγέτες, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο ΕΛΚ - ως προς αυτό το θέμα στις επαφές που είχαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εκπτώσεις δηλαδή για κανένα και αυτή είναι και η τάση που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στην ΕΕ. Εκπτώσεις πραγματικά για κανένα».

_____________