23/10/15

Απάντηση Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ




Απάντηση Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Σχετικά με την γραπτή δήλωση του ΑΚΕΛ αναφορικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η οριστική έγκριση του τις προσεχείς εβδομάδες.
Η πρώτη έκδοση του Προγράμματος είχε υποβληθεί στην Ε. Επιτροπή τον Ιούλιο του 2014 και λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην έγκριση του, απαιτήθηκε να ληφθούν ενέργειες σε ανώτερο επίπεδο για να καταστεί δυνατή η οριστική υποβολή του.
Σημειώνεται ότι για περιορισμό των επιπτώσεων της ευρύτερης γενικής καθυστέρησης που παρατηρήκε στην έγκριση όλων των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης από την ΕΕ, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με δική του ευθύνη, έχει ήδη προκηρύξει τα εκταρικής φύσεως μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020 έτσι ώστε οι γεωργοί μας να μην απολέσουν τις ενισχύσεις που τους αντιστοιχούν για το έτος 2015. Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής του Υπουργείου αναμένεται για το έτος 2015 να παραχωρηθούν ενισχύσεις στους γεωργούς ύψους €13 εκ. στα πλαίσια του νέου ΠΑΑ 2014-2020.
Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι οι πληρωμές στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 πραγματοποιούνται με εντατικούς ρυθμούς διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παραχώρηση επιδοτήσεων προς τον αγροτικό κόσμο στα πλαίσια της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης. Υπογραμμίζεται δε ότι αν και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 ήταν παγοποιημένο από τον Ιούνιο του 2012, από τον Μάρτιο του 2013 έως το τέλος του χρόνου κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του ΥΓΑΑΠ η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων του Προγράμματος θα είναι πλήρης.
Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τον αγροτικό κόσμο, ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εργάζεται εντατικά έτσι ώστε η πολιτική μας να συνεχιστεί  αμετάβλητα με απώτερο στόχο την απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας.
-------------
Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
23 Οκτωβρίου 2015