24/10/15

Άρχισε σήμερα στη Λευκωσία το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

Άρχισε σήμερα στη Λευκωσία
το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο


Άρχισε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, στην Λευκωσία, το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Γραμματισμός και Σύγχρονη Κοινωνία: Συνθέτοντας Κοινωνικο-Πολιτισμικές, Φιλοσοφικές, Παιδαγωγικές και Τεχνολογικές Πτυχές», που   διοργανώνει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Παγκύπρια Οργάνωση Προώθησης του Γραμματισμού, τον Ερευνητικό Οργανισμό CARDET και τις Διευθύνσεις της Δημοτικής, της Μέσης Γενικής και της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στο Συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής. Ο κ. Υπουργός τόνισε τη σημασία και την αναγκαιότητα της προώθησης και της ανάπτυξης του γραμματισμού και δήλωσε την πολιτική του βούληση για προώθηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δράσεων και πολιτικών προώθησης του γραμματισμού. Χαιρετισμό απηύθυνε στο Συνέδριο και η δρ Chritstine Garbe , Γενική Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Γραμματισμό- ELINET , στο οποίο συμμετέχει και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Βασικός σκοπός του Συνεδρίου είναι να ενδιατρίψει στις διάφορες πτυχές του γραμματισμού, να αναδείξει συναφή με αυτές ζητήματα και να λειτουργήσει ως μια δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής θεωρητικών θέσεων, ερευνητικών πορισμάτων και καλών πρακτικών ανάμεσα σε ερευνητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και οργανωμένους φορείς που ενεργοποιούνται στον χώρο του γραμματισμού.

Στο Συνέδριο  φιλοξενούνται, ως βασικοί ομιλητές, τα πλέον κορυφαία ονόματα στον ερευνητικό επιστημονικό χώρο του γραμματισμού, οι δρ Brian Street , δρ Jackie Marsch και δρ Αργύρης Αρχάκης. Παράλληλα, με τις κεντρικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν   εισηγήσεις, εργαστήρια και συμπόσια από Κύπριους και ξένους ερευνητές και μελετητές των θεμάτων του γραμματισμού.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Πρακτικές προώθησης του γραμματισμού στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν 350 άτομα, στελέχη της εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ακαδημαϊκοί, ερευνητές/τριες, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές/τριες, μέλη Κυβερνητικών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και ιδιώτες, που επιδεικνύουν ενδιαφέρον ή και δραστηριοποίηση στον τομέα του γραμματισμού.