10/10/15

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή
στην τελετή βράβευσης Αθλητών και Σωματείων Λευκωσίας, χθες βράδυ


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι απόψε μαζί σας για να χαιρετήσω την ετήσια τελετή βράβευσης των Αθλητών και Σωματείων που εδρεύουν εντός των δημοτικών ορίων Λευκωσίας. Η εκδήλωση που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία   του Δήμου Λευκωσίας, έχει ως στόχο την αναγνώριση της συνεχούς και έντονης προσπάθειας που καταβάλλουν οι αθλητές μας στην καθημερινότητά τους.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί την ομηρική προτροπή «Αιέν Αριστεύειν» ως μία από τις σταθερότερες βάσεις παιδείας και αγωγής. Με την αποψινή βράβευση τιμούμε όλους εσάς, τους αθλητές που με κόπους και θυσίες υπερβήκατε εαυτόν. Η τιμή που σας αποδίδεται σήμερα επιβραβεύει την ενασχόλησή σας με τον αθλητισμό, τις προσπάθειές σας, αλλά και την αφοσίωση με την οποία εργάζεστε, στοχεύοντας σε υψηλές επιδόσεις και πάντα για το καλύτερο. Παράλληλα, σας καθιστά θετικά πρότυπα για τη νεολαία στις δύσκολες και απαιτητικές εποχές που ζούμε.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα πολλαπλά οφέλη του αθλητισμού και υιοθετώντας τις γενικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκφράζονται μέσα από τις πρόνοιες και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου, αναπτύσσει διάφορα προγράμματα άθλησης, τα οποία συμβάλλουν στην καλλιέργεια του αθλητισμού, την ανάδειξη αθλητικών ταλέντων, αλλά και στην πρόληψη κοινωνικών προβλημάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, από φέτος, θα λειτουργήσουν Αθλητικά Λύκεια σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, ενώ ξεκινούν να λειτουργούν και για πρώτη φορά Αθλητικά Γυμνάσια.

Με τις ίδιες επιδιώξεις, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού βρίσκεται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, στη βάση των ευρωπαϊκών οδηγιών, για ανάπτυξη του κοινοτικού αθλητισμού, προσφέροντας στους πολίτες ευκαιρίες που τους εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής, ευεξία, σωματική και ψυχική υγεία.
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές που διακρίθηκαν σε αξιόλογους αγώνες, παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς, και που με τις επιτυχίες τους μας έκαναν όλους υπερήφανους.

Συγχαίρω επίσης τους έξι παλαίμαχους αθλητές μας που τιμώνται σήμερα με ειδικές βραβεύσεις, οι οποίοι σε προηγούμενες, δύσκολες εποχές ανέδειξαν τον υγιή αθλητισμό. Τέτοια πρότυπα αποτελούν για τους νέους μας που αναζητούν την επιτυχία και την καταξίωση μέσω του αθλητισμού, άξια παραδείγματα προς μίμηση.

Τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τα συγχαρητήρια, μα περισσότερο απ’ όλα την αγάπη μας εκφράζουμε στα παιδιά που, με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στους πρόσφατους Παγκόσμιους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, μας δίδαξαν με χαμόγελο τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας για τη διοργάνωση της αποψινής τελετής. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι σημαντικές, γιατί αναγνωρίζουν τις διακρίσεις, δίνουν θετικά κίνητρα και εκτιμούν τις προσπάθειες όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Εύχομαι να χαίρεστε τη χαρά της επιτυχίας σε κάθε αγώνα της ζωής σας.

_______