25/9/15

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Ίδρυμα Brookings στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε
το Ίδρυμα Brookings στη Νέα Υόρκη


Επίσημος προσκεκλημένος του αμερικανικού ιδρύματος Brookings Institution ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, χθες το βράδυ, όπου μίλησε για την κυπριακή οικονομία και για τα μαθήματα που διδάχθηκε η Ευρώπη από την πρόσφατη οικονομική κρίση στη Κύπρο.
 
Της ομιλίας προηγήθηκε δεξίωση προς τιμήν του Προέδρου και της συνοδείας του και ακολούθως, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε στη διάρκεια δείπνου, για την κατάσταση της οικονομίας στη Κύπρο σήμερα και για τις θετικές προοπτικές, καθώς επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στις συνθήκες που οδήγησαν την Κύπρο σε μνημονιακό πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλυσε τα μέτρα και τις πολιτικές που ακολούθησε η Κυβέρνηση για εφαρμογή του προγράμματος και αναφέρθηκε στα μαθήματα που η Κύπρος δίδαξε μέσα από την από την κυπριακή οικονομική κρίση  τόσο προς την Ευρώπη, αλλά και γενικότερα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και στις αξίες επί των οποίων θα πρέπει να εδραιωθεί η όποια λύση για να είναι βιώσιμη, στον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου ως παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας, αλλά και στις στενές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Ακολούθησε συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Στο δείπνο συμμετείχαν μέλη του Ιδρύματος Brookings , στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών και στελέχη από έγκριτες αμερικάνικες δεξαμενές σκέψης.
 
Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω,   ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, ο Γενικός Πρόξενος στη Νέα Υόρκη και μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας.
______________