25/9/15

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής, κ. Γ. Ομήρου στο γεύμα προς τιμή των εγκλωβισμένων μαθητών

Να μη μεταδοθεί πριν τις 12 μ.

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής,
κ. Γ. Ομήρου στο γεύμα προς τιμή των εγκλωβισμένων μαθητών


Σας καλωσορίζω και εκφράζω μεγάλη χαρά γιατί ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μου να έλθετε σήμερα στο Τρόοδος, για να γευματίσουμε μαζί.

Σας αρμόζει έπαινος και τιμή. Σε σας αλλά και σε όλους τους εγκλωβισμένους συμπατριώτες μας που κράτησαν και κρατούν για 41 ολόκληρα χρόνια, Θερμοπύλες.   Κρατούν ριζωμένο τον Ελληνισμό στα χώματα της Καρπασίας που είναι διάσπαρτη με ανεξίτηλα μνημεία μιας πολυχιλιόχρονης ελληνικής ιστορίας και χώρους λατρείας της ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου.

Είμαστε για μια ακόμα φορά σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του κυπριακού προβλήματος.   Ο Κυπριακός Ελληνισμός επιθυμεί λύση.   Επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό.   Την επιθυμούσαμε και την επιδιώκαμε από την επομένη της τουρκικής εισβολής.   Όχι, όμως, οποιαδήποτε λύση.   Λύση τερματισμού της κατοχής, απομάκρυνσης των εποίκων, κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενότητα λαού, κράτους, θεσμών και οικονομίας. Εφαρμογή χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου.   Κατοχύρωση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους.   Συνεπώς, μέσα στα   πλαίσια αυτής της λύσης, η πανάρχαια ελληνική χερσόνησος της Καρπασίας θα πρέπει να επανενωθεί με τους νόμιμους κατοίκους της.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτή μας τη θέση θα είμαστε απόλυτοι. Μια λύση που δεν θα διασφαλίζει τις ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης, άσκησης επαγγέλματος και το δικαίωμα περιουσίας, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.   Λύση που θα φαλκιδεύει δικαιώματα και ελευθερίες και θα καθιστά τους Κύπριους πολίτες, Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεν πρόκειται να εγκριθεί από τον Κυπριακό Ελληνισμό.

Σας καλώ να πάρετε το μήνυμα στους συμπατριώτες μας εγκλωβισμένους της Καρπασίας ότι «στώμεν καλώς».   Τη μάχη της ελευθερίας, τη μάχη της Κύπρου, θα την δώσουμε όλοι μαζί μέχρι τέλους.   Και θα την κερδίσουμε!
_____________